Wednesday, July 27, 2011

Great Summer Juice

Assalamualaikum & salam sejahtera

Petang semalam, cheq sue menerai sejenis jus yang menggunakan campuran 4 jenis buah... Kebetulan pi umah member...ambik serba sikit. Sebenarnya resepi untuk membuat jus ni cheq sue dapat daripada pelekat blender... ada 3 jus semuanya di situ. So try dulu resepi pertama ni.
Kalau guna juice machine tu memang sesuai sgt untuk buat jus ni sebab semuanya akan sebati. cheq sue hanya gunakan blender kat dapur tu je...sebab tu lah terasa ada sikit2 nenas dan lobak merah yang tak termakan dek blender... Yang tak termakan tu kena makan sendiri ye... :)
Wallawehhhhh...serius! sedap rupanya jus ni... Masam, manis sejuk2 nyaman aje lalu kat tekak. Member pun tanya ape bende ni...dia ingatkan carrot susu...sekali bila try dia senyum aje katanya sedappppp... Aduh, rugi sape yang tak cuba jus ni... ala2 tengah musim panas...bersantai tepi pantai sambil menghirup jus ni... Perghh...

Jus ni xde ais ketul...sebab kat umah memang xde ais...cheq sue biasa blend dulu dan simpan sat dalam peti sejuk

GREAT SUMMER JUICE
Sumber : Sendirian Berhad (Olahan dari pelekat blender ape tah)

Bahan-bahan :
- sehiris nenas masak (agak-agak la ye)
- sepotong lobak merah
- 1/2 bijik lemon
- sedikit perahan limau nipis
- air masak @ kosong secukupnya (dalam 1 gelas)
- sedikit gula
- ais secukupnya


Cara-cara :
- potong nenas, lobak merah dan lemon yang telah dikupas kulitnya
- masukkan ke dalam blender, tambah 2 sudu gula dan air sucukupnya
- perah sedikit jus limau nipis
- blend hingga hancur
- campurkan dengan air @ simpan seketika dalam peti ais

14 comments:

  1. Assalam cheq sue,uii sedapnya kalo dapat segelas jus nih..NAK TRY JUGA KALO DA NENAS NANTI,BHN LAIN SEMUA ADA JER LAM ESBOK..Btw nih nak ucap seksiap hepy besday utk Cheq Sue,MOGA PANJANG UMUR,MURAH REZEKI,esk jgn lupa bgtau umuq na,hehe..

    ReplyDelete
  2. - kat sini ujan la pulak...

    ReplyDelete
  3. @Zaliedana
    jangan tak cuba ct... memang sedap tau jus ni...
    ** tq ye... esok je nak bagitahu

    ReplyDelete
  4. @AI
    kalau hujan minus jus ni tanpa ais ye... :)

    ReplyDelete
  5. Assalam sue, tertelan ayaq liuq akk nengok jus sue itu...mesti sedap

    ReplyDelete
  6. wahhhh..sedapnyer jus dia..bak segelas

    ReplyDelete
  7. ala...tak cukup bahan la pulak...dah lama tak minum jus seangkatan dengannya...sedapnya!!

    ReplyDelete
  8. @Rabiatun Adawyah
    akak...nape lambat datang...dah abes dah jusnya..

    ReplyDelete
  9. @nuwairani ismail
    rugi...rugi... kalau cukup bahan buleh try slaluh...

    ReplyDelete
  10. @Diana @ bilakukatacinta
    salam kenal diana... kalau tak kena gaya ejas tu memang boleh jadi masam jus ni... tapi kalau guna nenas ranum insyaAllah rasanya ok.. :)

    ReplyDelete
  11. haaa..mmg sesuai sgt la kalau minum dgn cauca kt Japan yg tgh summer ni sue

    ReplyDelete
  12. @Ida,Japan
    ooooooooo..tengah summer ye? mesti panas macam kat mesia gak tu kan

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]