Kalau tengok bak-baik kan xde pun yang kaler kuning-kuning... macam fresh je lagi
Masuk plastik dan bungkus...senang!
Kangkung ni cheq sue beli minggu lepas (29 Jun - Rabu). Biasanya kangkung ni tak tahan, cepat aje daunnya jadik kuning. Tapi yang ni ok pulak walaupun dah 5 hari. Apa yang cheq sue buat adalah :
- potong mengikut saiz yang dikehendaki (kering, tak perlu bersihkan)
- masukkan ke dalam plastik
- bungkus dalam surat khabar
- simpan dalam peti sejuk
Mmmm cuba lah ye tips ni, kalau berjaya boleh simpan "lama" sket kangkung tu...:)
oo gitu ye.. slalunya 2 hari dah kecut kan..cantik lagi tu
ReplyDeletetu la kak...saya pun perasan macam elok je lagi kangkungnya... biasa sari dua dan luruh daun dan kuning.
ReplyDeleteharap2 petua ni dapat membantu..
Salam kak, kangkung jarang beli KECUALI kalau masak bubur hihihi... tp kita mmg antu kangkung! suke makan kangkung :D kalau beli tak sempat nak simpan dah habes :D
ReplyDeleteika...cheq sue pun suka..kalau digoreng belacan...perghhhh sampai mimpi2... tapi biasalah makan sorang ni... sekali beli kadang2 buat dua kali... kalau tak kena makan banyak kangkung dari nasik dan lauk...
ReplyDeletekangkung memang cepat rosak kalau kita tak pandai simpan..betul lah cara cheqsue ni..cuma kdg2 akak ni agak malas..main sumbat je dlm esbok tu.hehe
ReplyDeletenak buat camana kak... sekali beli bukan banyak mana pun, yang kat atas tu 30 sen je... kalau tak abes buat..memang kene simpan gitu la...jimat sket.. :)
ReplyDeleteoo camtu..bagus la tips ni.. boleh jimat
ReplyDeletemana yang baik tu harap2 dapat dimanfaatkan bersama, kak es... pasni kalau beli seguni kangkung pun tahan dah nak simpan... he he he...** gurau semata-mata ya!!
ReplyDeleteAssalamualaikum cheq sue...
ReplyDeletemama akak pun perna gak ajar akak cara gini tapi bukan untuk kangkung sbb jarang beli kangkung.. :). n akak x perna buat pun... alahai.. bertuah punya anak kan.. :D. untuk sayur2 lain pun boleh buat juga nie kan?... 1 info yg amat berguna.. ;)
kak diana...rasa2 utk sayuran daun sesuai sgt...ye la...kita beli pun kadang2 tak terus buat kan...kadang2 x sempat masak pun dah kena buang
ReplyDelete