Friday, July 15, 2011

Kristal Jelly NONA

Assalamualaikum & salam bahagia...

Sana sini sibuk dengan puding kristal... kristal mangga... kristal buah...kristal campur-campur....cheq sue aje dok hati bukan kristal...  Teringin jugak nak cuba...dok tengok aje mana buleh tahan. Semalam pi kedai ternampak la peket2 jelly kristal jenama NONA. Bila baca kat peket tu macam senang aje membuatnya.  Kira okay la tu ada jugak pekataan kristal tu ye... So beli la perasa limau. Mmmmm memang senang dan sedap jugak rasanya. lain kali kalau agak2 malas nak mengadun beli aje yang instant ni. Masukkan dalam air, didihkan dan masukkan dalam acuan...kejap aje dah keras. Rasanya macam sumi-sumi gitu...Sesuai sgt untuk carier woman macam cheq sue nih... (apekes....)

Amacam? terliur tak? kat dalamnya cheq sue masukkan nenas kiub...

Perghhhh.... sedap ni makan sejuk2... Iniler ghupe jelly kristal instant tu... mesti pernah tgk kan..

Jemput makan....

12 comments:

  1. - pernah cuba masak ni...tapi nape dia jd cam berketul2 ...huaaaa...
    boleh cheq sue bg cara xmo berketul tu...

    ReplyDelete
  2. - pernah cuba masak ni...tapi nape dia jd cam berketul2 ...huaaaa...
    boleh cheq sue bg cara xmo berketul tu...

    ReplyDelete
  3. - amboi...sampai 2x kuar nye ha...

    ReplyDelete
  4. waahh....sedap2... nak jugak...teheee

    ReplyDelete
  5. gambar makin cantik, kalau tak berselera, jeli macam ni boleh jadi pembuka selera eikk

    ReplyDelete
  6. meleleh air liur kalau baca blog nie bulan puasa nanti ... :)

    ReplyDelete
  7. @AI
    al (s), yang cheq sue buat ni okeh aje...cheq sue campur dulu dengan serbuk jeli tu baru didihkan atas dapur...

    ReplyDelete
  8. @SoLy SoLicious
    Meh la sini soly... boleh cheq sue buatkan lagi

    ReplyDelete
  9. @IXORAROXI
    Akak...gambar koman2 gitu aje la kak... tapi yang ni kalau xde selera makan boleh cuba buat sebab rasanya ada masam2 sket..

    ReplyDelete
  10. @Cik Baju Kurung Takpe..takpe...nanti bulan puasa kita kurangkan n3 masak memasak ni...jangan risau

    ReplyDelete
  11. sue...masa kita belajar dulu ada la beli jelly jenis cam ni...kawan kita buat elok jadik kerasnya...yg kita ni dah letak dlm peti ais pun tak keras2...cair je....hehheheh...sejak itu tak pernah beli lagi...takutsss tak jadik...hehehhe

    ReplyDelete
  12. @quinnie
    Ni pun 1st try Q..walaupun bila rasa tu macam lembik, alhamdulillah la jugak xde la lembik sgt... lain kali bleh buat yang lain pulak...budak2 mesti suka...

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]