PAGES

Sunday, July 3, 2011

Kuih Lompang (Gula Melaka)

Selamat malam semua..............................

Adui.... penatnya... bukan penat sebab dreba...tapi penat sebab tak dreba... Sejam setengah perjalanan pergi dan balik...kematu rasa vontot nih... Tapi sesungguhnya yang paling takleh tahan, panas betui Negeri Kelantan ekkk... :) 
Eh...aci kan makan kuih memalam ni....dari petang mengaplod dekat 2 jam baru lepas... haduh...


 Sedozen!

Kelapa belum parut, lompang dalam acuan saiz S...seronok kan tgk lompang yang ada lubang...tandanya menjadi. Kalau kata xde lubang ada tak kena tu weh...

Bila sampai umah, cecepatla kisahkan si lompang ni. Kuih ni cheq sue kukus pagi tadi... saje la dah bangun awal, xde projek buat, terus je cari resepi simple2. Alhamdulillah...menjadi dengan baiknya lompang kali ni. 1st time buat dulu, adunan tak berapa masak...kot sebab guna acuan besar. So kali ni guna acuan lompang saiz S. Kali ni cheq sue buat separuh adunan je. Dalam sekali kukus.. Alhamdulillah sedap je makan, manis sedang2 walaupun kaler tak menyerlah sgt. 
Kata orang, kalau adunan ni di kukus sekaligus dalam acuan bulat / empat segi, kita tak panggi lompang dah, tapi kita panggil kaswi pulak.. Betul ke?

Apapun lompang ni memang sedap... kalau sudi cuba lah yer...



KUIH LOMPANG
Sumber : Sweetlily01 MyR 


Bahan-bahan : 
-1 1/2 cawan tepung beras
-1 sudu makan tepung ubi cheq sue ganti dengan tepung sagu
-1 sudu kecil air kapur 
-1/2 cawan gula pasir 
-1/2 cawan gula merah 
-2 cawan air 
-daun pandan 
-kelapa parut putih + secubit garam + daun pandan simpul - kukus kejap tak kukus pun...fresh gitu aje

Cara-cara :
-satukan gula melaka dan gula pasir dalam periuk kecil kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan. masak atas api kecil hingga gula larut. sejukkan sebentar 
-satukan tepung beras dan tepung ubi dan tuang satu cawan air dan air kapur. gaul rata 
-kemudian tuang air gula yang telah sejuk tadi. gaul hingga sebati 
-tapis adunan dan tuang dalam acuan lompang yang telah di sapu ngan sedikit minyak. 
-kukus 10 minit atau hingga masak. bila dah masak kuih akan jadi berlubang di tengahnya. 
-hidang bersama kelapa parut yang di kukus tadi. 

12 comments:

  1. kalau di kelantan kuih ni nama dia kooosui...best..;)

    ReplyDelete
  2. di kg saya panggil kosu je... xde iiiii kat belakang tu... :)
    tp sy lebih suka kosu yang kaler2 tu...

    ReplyDelete
  3. eh? ajabih betul...mcm mane boleh terjadinya lubang di tengah2 tu ye? hihih...mcm kene cucuk ngn jari je kejadiannya...

    ReplyDelete
  4. akak... KB arini ujan.. heee~

    arwah makcik dulu buat jual kuih ni..^^,

    ReplyDelete
  5. nuni, tidak okeh...tidak.. mane aci nak cucuk ngan jari... kite kukus aje, tutup kukusan tu tak balut ngan towel, tgk siap dia jadik belubang... cer buat tgk jadik tak... he he he

    ReplyDelete
  6. cik pulau... tadi cheq sue (akak??????) ke negeri kelantan (^_^) tapi panas kemain... siap ada blusher kat pipi..

    ReplyDelete
  7. ooO.. ada lubang baru jd ek? xpenah wat lompang. tp suka makan..hihi..

    ReplyDelete
  8. tun...sopar, tak pernah pulak nampak lompang yang x berlubang kat tengah... kalau tak berlubang kaswi kan orang panggil..

    ReplyDelete
  9. Cheq Sue..rajin ya bangun awal pagi buat kuih untuk sarapan sekeluarga...nanti nk cuba juga lah.

    ReplyDelete
  10. mama noor, takde la serajin mana...tapi suka nak cuba... makan dua ketul je (dok sorang la katakan...) pastu bagi kawan2 kat sini...

    ReplyDelete
  11. - ohhh cheq sue...my peberet nih...tp x pernah nak cube buat...kalo ade org jual mesti beli punye...pastu perabis kan sorang2...hehe

    ReplyDelete
  12. kalo pebret mesti coba ini kueh al... senang je nak buatnya... :)

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]