PAGES

Sunday, July 3, 2011

Roti Benggali ~ ala kopitiam

Selamat  pagi Ahad kengkawan.... 

Roti benggali yang dibakar dan disapu dengan kaya dan mentega kacang... Nyummmmm
Dah sarapan? Hari minggu ni pasti ramai yang bersarapan diluar. Cheq sue harini ada urusan di Gua Musang...so nak isi perut dulu lah. Hari ni cheq sue bersarapan ala2 kopitiam gitew... ada roti bakar + kaya dan kopi panas. Roti tu home made ya... Semalam Kak Lina dengan bahagianya menayangkan BM baru...  

Belum rasmi lagi ke kak? 
 

So cheq sue dengan jelesnye terus keluarkan resepi roti dan memilih mane yang sesuai dan berkenan di hati. Lagipun dah agak lama boypren cheq sue tu dok rehat...tentu dia pun dah rindu2 nak menguli...he he he...  
Cheq sue sebenarnya tak berapa rajin nak buat roti inti-inti ni... tapi lebih suka pada roti ala2 slice yang boleh dibuat sandwich ataupun dibakar dan disapu dengan kaya. sebab tu la roti benggali ni cheq sue taruk je dalam acuan loaf dan bakar dalam oven. Kira2 uli dan penaikkan dalam BM dan bakar kat luar... 
Kalau nengok ke laporan di MyR tu...ramai bebenor le yang dah cuba... Kak Nor, Noorsha, Mas dan otai2 masakan femes pun dah buat. cheq sue aje yang tertinggal....baru nak cuba. Korang jangan segan2 lak nak jamu mata ngan roti cheq sue ni yer.... 
 Bahagian atas roti ni agak hangit sket...agaknya sebab dekat sgt dengan api atas..

Roti ni sesangat le gebu...masa angkat tu tak terasa pun...

ROTI BENGGALI 
Sumber : Sofinar MyR
 
Bahan-bahan :
  • Bahan A
  • 350g tepung roti
  • 1 sudu besar shortening
  • secubit garam
  • Bahan B
  • 120 - 160 ml air suam
  • 1 sudu makan yis serbuk
  • 2 sudu makan gula castor
Cara-cara
  1. Bahan B digaul bersama
  2. Semua Bahan A digaul sebentar
  3. Campur bahan A dan B, uli hingga licin dan lembut.
  4. Perap hingga naik 2 kali ganda. kira2 30 - 40 minit
  5. Kemudian tumbuk2 untuk keluarkan angin, Bahagi 2 bahagian dan susun dalam bekas yang telah digriskan.
  6. Perap lagi hingga naik 2x ganda sumula. Bakar 180 c selama 20-30 minit
  7. Air tu cuba sikit dulu takut terlembik adunan. 
  8. ** cheq sue campak aje semua dalam BM dan kemudian bakar selama 25 minit

16 comments:

  1. -wahhh...cheq sue...pepagi dah tayang roti nih...

    ReplyDelete
  2. he he he... sarapan roti je pagi ni... :) andan tergoda?

    ReplyDelete
  3. assalam cheq sue, sungguh gebus kejadian roti benggali ni..mmg sedap kalau cicah ngan kopi O..saya suka yg kerak2 gitu..hehehe BM baru tu lom rasmi lagik

    ReplyDelete
  4. Assalam sue...baru best nak komen laju je tak yah tunggu lama2. gebu je nmpk roti tu

    ReplyDelete
  5. saya penah buat roti benggali ni sekali...dah berkurun jugak la...hehehhe....nampak cantik roti tu bila dipotong....:)

    ReplyDelete
  6. roti benggali..?

    apsal lucu pulak ambo duk nyebut nye..

    hahaha

    ReplyDelete
  7. Cheq Sue...

    Bestnya roti benggali ni....bau semerbak roti ni sampai kesini la...gebu je tgk hasil kejadiannya...
    Kak cek pun lama bebeno dah tak buat roti....masuk list resepi ni...tq ya sue..:)

    ReplyDelete
  8. Assalamualikum cheq sue..
    wah rajin sungguh buat roti yer... gebu jer tu akak nampak.. nak sekeping ada lg x nie? sedaap tuu.. nak2!

    ReplyDelete
  9. kak lina...study dulu buku BM tu...tapi jgn lelame...bila buat baru paham (cikgu cakap ni tau...jangan engkar..)

    ReplyDelete
  10. kak rosa... kalau laju kene komen sokmo ekeh... cer cubit pipi akak... haaaaaaaaaaaaaa gebu segitulah roti nih

    ReplyDelete
  11. Q...kalau guna tepung roti yang high quality mesti lagi cantik texture nya... ni macam kasar sket... tapi alhamdulillah lembut je

    ReplyDelete
  12. ostat, kalu tempat kita gak macam roti bata je nih... cuma hk ni sedebuk gitu jah...

    ReplyDelete
  13. cik cek,saya pun dah lama cuti meroti ni. Bukan apa, kalau buat lambat nak ngabeskan tu yang tak tahan nya... ari2 makan roti aiiiii kembung perut ni. Roti ni pun esok kena pikir nak dimakan dengan apa pulak...

    ReplyDelete
  14. kak diana, bila ada BM memang senang nak meroti, tapi rajin yang kadang2 ada tu yang menyebabkan BM tak berfungsi...dok sengeh aje... sekali bila angin datang 2 3 jenis roti pun nak dibuat... :)

    ReplyDelete
  15. Assalam Cheq Sue,
    Sedapkan roti benggali resepi nih,mmg dah selalu wat,cich ngan kari mmg best nih..Uii dah lama xmeroti,malas betoi skang nih..

    ReplyDelete
  16. CT...memang sedap roti ni cicah ngan kari...tapi rasa2 esok macam nak buat bubur kacang je cicah roti ni... :)

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]