PAGES

Tuesday, July 5, 2011

Urap Mentah Kacang Botol & Tomato

Assalamualaikum...

Buat ape petang ni kawan2.... Nak masak untuk dinner terlalu awal kan? Ke tengah dok godek juadah minum petang? Haaaaa agak2 apa menunye? Kalau dapat puding ke... jus ke memang nyaman la di saat cuaca yang sedang membahang sekarang ni.
Cheq sue ada jugak buat puding, selongkar dari dapur Kak Ummi tapi xmo tayang lagi... pagi esok naaaa...  Juadah yang cheq sue buat sebaliknya dari sekolah tadi adalah urap mentah kacang botol dan tomato. Sebenarnya tak pernah lagi makan si urap ni, sekali tgk macam kerabu basah... resepi ni cheq sue dapat dari rumah Che Mat Gebu... bila ada kcang botol teringin pulak nak cuba. Kalau dimakan mentah tak berapa gemar. bila dah jadi urap ni mana tahu pebret lak pasni.
Dalam resepi che mat, dia tak campur apa2, tapi biasalah nak sesuaikan dengan apa yang ada kat umah ni. sebab tu lah cheq sue memasukkan sedikit tomato hijau (nak dapat banyak sikit, kacang botol tu 4 biji je ada...). Kisahnya dalam resepi ni che mat ada masukkan cekur, ingat ada kat belakang rumah tapi rupa2nya TEMU... seb baik ingat kalau tak dah jadi urap temu he he he

 Wah...nampak macam sedap kan... tapi buat ni tak rasa pun lagi... belum masa okeh! Tuan tanah nak kuar sat lagi...kena buat siap2...

Kalau ada cili merah buleh kasi lipstik siket... Pucat aje nampak

URAP MENTAH KACANG BOTOL & TOMATO
Sumber : Che Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
-25 tangkai kacang botol muda, cuci bersih, tos kering dan hiris nipis
-1 cawan kelapa parut putih, pilih kelapa yang sedikit muda (berkulit basah)
-Garam dan gula secukup rasa

BAHAN TUMBUK LUMAT :-)
-2 biji cili merah
-6 biji cili padi
-1 ulas bawang putih
-5 biji bawang merah
-1/2 inci belacan
-2 inci isi cekur
-1 camca besar penuh udang kering, rendam sekejap dan toskan
-1/2 inci kunyit hidup
**bahan-bahan ni cheq sue agak2 je untuk kuantiti yang sedikit

CARA MEMBUATNYA :-)
- Gaul bahan2 tumbuk lumat dengan kelapa parut, tambah garam secukup rasa dan juga gula. Gaul hingga semuanya mesra. Sesuaikan rasa.
- Kemudian masukkan hirisan kacang botol tadi, gaul rata2 dan hidangkan segera. Jika tidak habis, simpan dalam peti sejuk..

8 comments:

  1. - ini memang best cheq sue...mcm appetiser le kiranyer...kan...pernah buat masa mak sedara dtg umah...dia kate urap ni buat membuka selera...

    ReplyDelete
  2. ni baru pestaim try al...tapi rasa2 kalau ada cekur tu lagi best kan..

    ReplyDelete
  3. Salam Kak!! Heap mmg kesukaan kita! Sedap betul buat pedas2 sampai satu th kena g bilk air jerr hihihi... Sedapnyer Kak! Rayan gitu jer kita suke mmg tak yah nasi :D

    ReplyDelete
  4. dengan bau cekur..
    mmg dah agak sedap..

    tapikan.. ayu pernah boh daun cekur.. hiris mayang2..
    lagi baunya sedap..

    PS; mmg bahang kan cuaca hari nie

    ReplyDelete
  5. ika...awak tu memang suke le sesangat... cheq sue kalau buat pedas alamatnya boleh pandang-pandang ajelah....

    ReplyDelete
  6. ayu... tu la pasal..xde pulak cekur kat sini..kang bubuh daun temu bau lain pulak... cuaca tu xsoh kata la...jangankan tempat lain, CH pun berbahang kemain

    ReplyDelete
  7. assalam sue, nmpk cam basah2 gitu, mesti sedap ni. akk dh bayangkn krup krap krup krak, sedap sue

    ReplyDelete
  8. harap sedap bagai dikata la kak rosa... maklumlah bila buat tak rasa ni kang terlebih terkurang..

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]