PAGES

Sunday, October 16, 2011

Nescaffe Dangdut

Assalamualaikum & salam sejahtera

Tengah2 sedap dok pekena neskepe dangdut ni, tetibe keluar lagu dangkut kat THR, Saling Percaya ~ Iwan & Amelina. Ape lagi, tergedik-gedik jugak rasanya. Tapi idok le sampai goyang gerudi macam Inul tu ye... he he he... Cheq sue dah lama nak try nescaffe dangdut ni, yang di adaptasi daripada teh tangdut. Cheq sue agak pantang dengan teh susu, sebab tu ganti dengan nescaffe, itupun guna paket segera aje.


Yang kelakarnya, masa nak minum siap dikeluarkan semua buih kat dalam gelas tu. Cheq sue seumur hidup belum pernah minum air yang kena tarik2 dulu ni... sesetengah orang mungkin suka dengan buih2 tu, slrupppp.... aduhhh nikmatnya kan. Pastu segelas air tu duduk 2 jam kat kedai kopi sampai tuan kedai dah 2 3 kali jeling...


Kalau sape yang belum buat, cuba2 la minum air ni...sesekali sedap jugak layan air camni... Nak masak lunch pulak... Wassalam...

 ** Tak suka betul dengan gambar kamera ni. Selalu guna KODAK tapi tetibe rosak memori kad pulak. Ni guna OPLYMPUS, nasib baik boleh jugak amik gambar walau x seberapa... x reti nak setting... Huh...

RESEPI TEH DANGDUT
Sumber : Liza
 

Bahan-bahan ( 1 gelas )

  • 2 uncang teh cheq sue guna 1 peket nescaffe segera
  • 3 sb susu pekat
  • 2 sb susu cair (option) x masukkan
  • air panas (ikut sukatan gelas)

Cara-cara 

  1. Rebus teh tu dengan setengah cawan air...pastikan teh tu pekat.. (pastikan teh tu jadi pekat, biasanya saya rebus setengah cawan air dan bila pekat air akan tinggal 1/3 cawan je...) cheq sue bancuh dengan sedikit air panas
  2. 1 cawan air panas, campur susu pekat dengan susu cair lepas tu tarik sampai berbuih
  3. lepas tu masukan susu ke dalam gelas sekali dengan buih-biuh tu..
  4. akhir sekali baru masukan teh yg pekat tadi ke dalam susu.. Masukkan teh tu slow2...
  5. *sukatan air dan susu ikut suka kite sendiri nak manis atau tidak...sukatan air pun same....ikut saiz gelas kita...kalu nk senang kite sukat dulu air mengikut gelas yg kite nk guna...

17 comments:

  1. salam cheq sue,

    sedapnya air itu..berbuih2 lg. hehe, sama mcm kita la, kalau tangkap gmbr mesti ada resepi2 enterprem skali. kalau En. Hubby yg amik cantik je gambonya T_T ke sy mmg takde seni langsung :P

    ReplyDelete
  2. @Zack Zachoes

    pagi tdi memang buat karipap pusing tu zack, tapi dah silap haribulan...aduhhhh geram betul...

    ReplyDelete
  3. ambooiii..berdangdut dihari minggu lak dia..hehe

    ReplyDelete
  4. teruja plak akak dengar nama dangdut nie...emm sambil minum nie kalau dpt tgk inul bergelek pun best gak kan..kan...ha..ha..

    ReplyDelete
  5. @Anna Qawina

    jom la berdangdut sesame...kasi ramping sikit

    ReplyDelete
  6. @dari dapur nasya

    kalau tgk bimbang x abes lak kak neskepe ni... he he he

    ReplyDelete
  7. Tiap pagi wajib pekena teh susu. Kalau idak tak keruan rasanya. Nanti nak cuba cara cam gini le

    ReplyDelete
  8. @Kak Sam

    saya dah lama x minum teh susu kak...rasa angin semacam aje. kalau yang ada susu ni jarang2 jugak

    ReplyDelete
  9. jangan minum selalu sangat, nanti ketagih CheqSu :)

    ReplyDelete
  10. @IXORAROXI

    ketagih macam pi kelab dangdut akak eh... :)

    ReplyDelete
  11. wahh.. kene rebus dulu ye. baru tun tau.. nnti tun nk try jugak la..

    ReplyDelete
  12. @tun_telani

    kalau untuk teh memang kena rebus dulu tun, kalau tak warna dia tak turun... (agaknya) cheq sue ni x rebus pun, rendam air panas aje sekejap

    ReplyDelete
  13. fuhhh...smlm liza berdangdut, ari ni org cameron pulak berdangdut yer...mari kita dangdut lagu 'ada sekor anak tupai atas jula mokten'...hihihihi

    ReplyDelete
  14. @Liza

    ha ha ha... rosak....rosak...rosak... abih punoh lagu tu... :)

    ReplyDelete
  15. siap posing dengan buku resepi lagi tu...kite pon ada buku yang mcm tu...wat slain2 resepi kawan2 lain...payah pulak nak angkut laptop ni ke dapur. memang kene salin di kertas jugak.

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]