PAGES

Tuesday, February 14, 2012

Mi Kungfu

 
 
Mmmm... lagi n3 yang tertinggal
Sekarang ni bz bodi sesangat, tak sempat nak jalan blog kengkawan
Nak sembang banyak pun x reti
Mana-mana yang dapat ajelah
TQ pada yang sudi berkunjung ke sini

Untuk mi kungfu ni, cheq sue buat minggu lepas jugak
Rasanya lebih kurang sama dengan mi/kuetiaw ladna cuma yang ni mi tu digoreng dulu dengan telur
Satu resepi untuk kelainan bila dicuba
TQ pada yang berkongsi resepi ni
InsyaAllah lain kali boleh cuba dengan kuetiaw pulak
Wassalam...





MI KUNGFU
Resepi : Hanis @ MyR
(adaptasi dari Kueh Teow Kungfu)

Bahan-bahan ( 1 orang )
Kueh teow
2 biji telur 1 biji + sedikit daging ayam
Lada hitam / lada putih
Mix seafood
Lobak
1~1setengah sudu besar tepung jagung
1 cawan air
Sayur-sayur lain (optional) (sayur2 kat rumah dah abis la pulak) brocoli, kacang buncis & baby corn
1 ulas bawang putih
2 biji cili padi (kalau nak lebih pedas boleh letak lebih) letak 1 je
Sos tiram

Cara-cara
Pukul telur bersama garam dan sedikit lada hitam/ putih di dalam gelas.
Masukkan keuh teow hingga 3/4 gelas. (dah terlebih masuk kueh teow)
Tuang dalam kuali yang dah diletakkan sedikit minyak. Ratakan kueh teow supaya menjadi sedikit nipis.
Balikkan supaya kedua-dua belah masak.
Masukkan dalam pinggan dan sedikit melengkung. just dadarkan mi dan tuang bancuhan telur. masak hingga garing
Untuk kuah :
Tumis bawang putih hingga sedikit perang. Kemudian masukkan seafood mix.
Tuangkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dalam kuali.
Masukkan sedikit lada hitam, cili padi, sedikit sos tiram, lobak dan sayur-sayuran.
Biarkan kuah sedikit pekat kemudian tuangkan ke dalam pinggan berisi kueh teow tadi. (kalau nak lebih kuah boleh tambah lagi air) 

1 comment:

  1. WoW!...ingat org je boleh berkung fu...mee pun ada kung fu2...emmmm....sedapnya....:)

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]