Labu di belah dua. korek keluar biji labu.
Telangkupkan labu atas loyang, dan masukkan sedikit air (anggaran dlm 1/2 inch) <- supaya labu tak kering masa bakar.
Bakar 200 C selama lbh kurang 45 minit. lepas 40 minit tu cucuk2 kulit labu dan garfu, kalau dh lembut maknanya dh masak.
Korek keluar isi labu dgn sudu dan lecekkan. tun guna garfu je utk lecek sbb dh lembut sgt, xyah blend segala bagai. cheq sue x lecek pun, skopkan dengan sudu gitu aje sebab labu ni jenis yang lembut punya
Dh sejuk blh simpan dlm bekas kecik dlm freezer. Nnti senang nk guna wat kuih =)
kak sue..... tun dh lama x melabu. lepas bertubi2 menghabiskan labu 4kilo ug kak hasue bg thn lepas, blm ada stok baru lagi. hehe... mmg senang bila dh purikan labu nih. 4bulan tahan dlm fridge ^^
Selamat pagi Cheq Sue,
ReplyDeleteterima kasih kongsi info.
kak sue..... tun dh lama x melabu. lepas bertubi2 menghabiskan labu 4kilo ug kak hasue bg thn lepas, blm ada stok baru lagi. hehe... mmg senang bila dh purikan labu nih. 4bulan tahan dlm fridge ^^
ReplyDeletelama dah tak beli labu...
ReplyDeletesedappnya tengokkkkkk.......