Udang ni adalah pemberian seorang rakan sekolah yang bercuti di Sabah cuti baru-baru ni. Kering idea nak masak ape. Udang harimau tu beb, takkan nak masak merah, masak sambal aje kan. Koman2 kena masak spesel sikit. Bukan mudah nak dapat. Kalau di sini udang biasa dah 18 - 20 hengget sekilo, kalau udang rimau ni mau puluh2 ya...
Pikir punya pikir, cuba lah masak grill camni. Jenuh jugak nak letak ape. Tapi xpelah, kira hantam aje. Yang penting masak, dan boleh makan. Jadi yang terhasil seperti di bawah inilah. Resepinya tu cheq sue tuliskan bahan2nya aje, kuantiti tu di ejaslah ikut kesesuaian. Selain diratah, cheq sue makan jugak ni dengan nasi kuning, memang sedap la bagi pihak diri pembuat ni... Orang lain wallahu'alam. Kalau nak tahu sila la cuba ya.. Wassalam...
sedapnya udang! dah lama tak mkn udang.
ReplyDeleteMahu mengaum udang tu kena bakar.
ReplyDeleteSedap cheq sue..
cute udang ni beraksi, pergghh..mintak sikit cikgu..
ReplyDeletesedapnyer udang tu kak... terliur dana tgk tau....
ReplyDeletesalam kunjungan