PAGES

Sunday, May 13, 2012

Udang Bakar Berempah (I)


 
Udang ni adalah pemberian seorang rakan sekolah yang bercuti di Sabah cuti baru-baru ni.  Kering idea nak masak ape. Udang harimau tu beb, takkan nak masak merah, masak sambal aje kan. Koman2 kena masak spesel sikit. Bukan mudah nak dapat. Kalau di sini udang biasa dah 18 - 20 hengget sekilo, kalau udang rimau ni mau puluh2 ya...
Pikir punya pikir, cuba lah masak grill camni. Jenuh jugak nak letak ape. Tapi xpelah, kira hantam aje. Yang penting masak, dan boleh makan. Jadi yang terhasil seperti di bawah inilah. Resepinya tu cheq sue tuliskan bahan2nya aje, kuantiti tu di ejaslah ikut kesesuaian. Selain diratah, cheq sue makan jugak ni dengan nasi kuning, memang sedap la bagi pihak diri pembuat ni... Orang lain wallahu'alam. Kalau nak tahu sila la cuba ya.. Wassalam...



 
UDANG BAKAR BEREMPAH
Resepi : Cheq Sue
Bahan-bahan :
10 ekor udang harimau 
- belah belakangnya, buang kotoran dan bersihkan
Bahan perap :
Serbuk cili, bawang putih, halia, rosemarry kering, serbuk kunyit, garam
- tumbuk lumat dan sebatikan
Cara-cara :
Gaulkan udang dengan bahan-bahan perap
Biarkan seketika (+- 30 minit)
Gril dalam nonstick pan, balik-balikkan sehingga garing di kedua belah
Bila dah masak bolehlah dihidangkan
Stylish Thankyou

4 comments:

  1. sedapnya udang! dah lama tak mkn udang.

    ReplyDelete
  2. Mahu mengaum udang tu kena bakar.
    Sedap cheq sue..

    ReplyDelete
  3. cute udang ni beraksi, pergghh..mintak sikit cikgu..

    ReplyDelete
  4. sedapnyer udang tu kak... terliur dana tgk tau....

    salam kunjungan

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]