PAGES

Tuesday, September 3, 2013

Simple Blueberry Tiramisu

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 

Akhirnya berjaya juga saya hasilkan sebiji kek tiramisu (yang hanya ala-ala...) untuk hari jadi saya sendiri. Hurmmmm...sadis jugak sebenarnya, buat kek sendiri, letak nama sendiri, tiup lilin sendiri (hanya nyalakan untuk gambar je), potong sendiri dan makan bersama-sama.... ibarat kata rakan serumah saya. He he he, nak buat camana, dah tua-tua begini apalah ertinya menyambut harijadi yang memang dah jadi tu...cuma saya buat jugak la kek ni sebiji untuk makan-makan dan jadikan satu n3....

Mula-mula tu tak plan pun nak buat tiramisu. Cadangnya nak buat mousse cake, tapi cari2 tak cukup pulak gelatin yang ada. Fikir-fikir, teringat ada dua ketul cheese, jadi dengan cepat saya skodeng resepi tiramisu yang dikongsikan oleh Tun Telani.


Daripada resepi, saya olah sedikit kerana tidak mahu ada rasa nescaffe. Kebetulan pulak di rumah memang tak ada nescaffe pun. Dan saya percaya, buat la macam mana pun, gandingan cream cheese dan blueberry sentiasa menjadi yang terbaik. Dan sesungguhnya saya memang tak puas makan. Dari sebiji tu dapatlah dikongsikan dengan kawan-kawan. Bila baru keluar peti sejuk, memang nikmatnya makan tak sedar dah habis sepotong.

Pada sesiapa yang tak ada idea nak buat kek tu, apa kata cuba buat macam ni pulak. InsyaAllah tak menyesal... T_T


TIRAMISU SIMPLE
Resepi : umie@myr
Sumber : Tun Telani

Bahan-bahan :
1 biji sponge kek jgn guna moist kek, nanti muak
250ml whipping cream saya tambah lagi sikit dalam 10 mL
200ml cream cheese saya guna 250g
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
Serbuk koko untuk hiasan- tun grate chocolate
1 bj limau nipis, amik jus - tun tambah

Cara-cara :
Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
Satukan gula, cheese dan cream
Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu masukkan jus limau nipis n pukul sebati
Potong kek pada 3 bahagian
Susun 1 bahagian dalam bekas
Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
Susun lagi bahagian yang selebihnya
Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...
 

2 comments:

  1. Sedapnya cheq sue, ada sepotong lagi tak... hulur sikit pd akak ehe ;)

    ReplyDelete
  2. sedap2... tiramisu ni simple tp sedap kan...hehe.. eppi besday kak che su :D

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]