PAGES

Monday, October 28, 2013

Kek Lapis Horlick

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Dah lama jugak tak buat kek lapis. Selalunya bila nak buat kena betul-betul rajin, pada tahap maksima. Pernah jugak buat dulu, memang petang sampai ke malam. Itu yang tak buat-buat sampai sekarang. Kawan sekolah saya ada meng'SMS' resepi kek lapis yang dibuat sempena hari ulangtahun anaknya. Dan saya rasa eloklah dicuba sempena dengan Aidiladha baru-baru ini. Biasanya nak menyediakan adunan kek lapis tak la serumit mana. Kandungan telurnya memang agak banyak dan itu biasa. Cuma bila sampai bab melapis itu yang lemah sikit.


Saya sebenarnya hanya membawa balik loyang bulat bersaiz 9". Fikir-fikir memang ambil masa nak siap. Jadi saya suruh adik pi pinjam loyang besar sikit di rumah Chik. Nasib baik ada loyang empat segi yang ngam-ngam dengan oven. Bila di tanya berapa saiz, katanya sekaki. Haishh...penih saya nak fikir berapa ukuran sebenar loyang tersebut.

Bila kita buat kek lapis, masa membakar tu dah semerbak baunya kerana penggunaan horlicks. Saya menyukat menggunakan senduk nasi bagi setiap adunan tetapi nampaknya jadi tak sama jugak, ada yang tebal dan ada yang nipis. Nampaknya pemilihan warna tu adak tak ngam, jadi pucat je gabungan hijau dan kuning.

Apapun, TQ pada Kak Lia yang sudi berkongsikan resepi ini dengan saya, dan insyaAllah kalau ada kelapangan dan kerajinan, saya akan cuba pula di lain kali. Resepinya saya dah salinkan di bawah ini jika ada yang mahu mencuba

KEK LAPIS HORLICKS
Resepi : Puan Noorlia Bt Abdul Hamid

Bahan-bahan :
455g butter
100g gul halus
10 biji telur
200g horlicks
240 tepung gandum
325g susu pekat

Cara membuatnya :
Pukul butter dan gula
Tambah telur satu per satu
Masukkan horlick dan susu
Kemudian masukkan tepung
Bahagi pada 3 warna (hijau, kuning, coklat) - saya hanya guna dua iaitu hijau dan kuning
Bolehlah bakar suhu 180'C berselang seli 5 minit setiap lapisan dan suhu 150'C 30-45 minit bila dah habis semua lapisan

3 comments:

  1. lamam tak makan kek lapis yg homemade. hari tu sempat beli yg kat giant punya bawak balik sini. rasa kedai tak syok!

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum...nmpk pun dah sedap....=)

    ReplyDelete
  3. salam cheq sue..

    wah, rajinnya melapis..sya dah lama x buat kek lapis Horlicks ni..

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]