Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Ini merupakan
salah satu makanan kegemaran saya. Saya ingat kalau zaman sekolah dulu kuih ni
la yang akan saya ambil dulu. Kebetulan masa budak2 KL ada baru ni, saya
godeklah satu adunan. Memang dah nampak Nani buat ni dulu tapi tak menyempat
nak cuba. Dah alang2 ada tukang makan kat kampug sedap sikit nak masaknya.
Oleh sebab
tukang makannya adalag geng-geng bas sekolah, maka saya buat inti tu
simple-simple je...hanya goreng sardin dengan bawang, tak ada cili bagai sebab
taknak pedas. Cuma kalau tengok kejadiannya memang hancus...teruk benar
penyakit kulit yang dihadapi sampai berbintil2 semuanya. Saya nak tergelak
sendiri bila tengok. Tapi asalkan boleh ngap tak ada masalah.
Saya buat malam,
goreng sekejap untuk simpan dalam peti ais dan goreng sepenuhnya pagi esok. Tak
menyempat nak tunggu lama, memasing dok tunggu dengan mulut ternganga.
Pakat-pakat lapar... Pada Nani, TQ. Lama tak online, bz dengan baby agaknya...
SARDIN GULUNG GORENG
Resepi : Nuwairani
Bahan pastry :
2 cawan tepung
2 sm marjerin sejuk
1/2 sk garam
1/2 cawan air sejuk
Cara :
Marjerin sejuk dipotong kecil2 kemudian
dimasukkan ke dalam tepung dan garam.
Ramas2 marjerin sehingga menjadi serbuk roti.
Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit
sehingga membentuk doh.
Simpan doh dlm fridge untuk seketika.
Bahan Inti :
1 tin sardin saiz sederhana -asingkan kuah dan
ikan
2 ulas bawang putih -ditumbuk
3 ulas bawang merah -ditumbuk
1/2 biji bawang besar -dipotong
3 batang cili padi/merah -dipotong
1/2 biji limau nipis -diambil jusnya
garam dan gula secukup rasa
3 sb minyak canola utk menumis
Cara :
Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga naik
bau.
Masukkan 3 sudu besar kuah sardin, bawang besar
dan cili padi. Masak hingga layu.
Hancurkan isi ikan dan gaul bersama bahan tumis
tadi.
Masukkan air limau dan garam gula secukup rasa.
Agak2 air dah kering, boleh tutup api.
Canai doh mcm kita nk buat inti karipap tu.
Letak inti sikit kemudian gulung rapat2. Jangan sampai terkeluar inti di
hujungnya. Biar bertutup habis. Buat sampai habis, pastu boleh goreng sampai
garing.
Betul tu cheq sue janji boleh ngap :)
ReplyDelete2 sm marjerin maknanya apa?
ReplyDelete2sm tu maknanya SUDU MAKAN ataupun Sekolah Menengah entahlah....hehe
Delete