PAGES

Tuesday, March 11, 2014

Resepi Asas Bun / Roti (Chef Faizal Ng Abdullah)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Dengan gigihnya meroti menggunakan resepi daripada buku pemberian Kak Ina... Kalau kira2 ini pertama kali buat roti guna resepi dari buku. Selalu search dalam internet aje. Bila dapat buku roti dan bun tu memang semangat nak mencuba resepi bun asasnya. Walaupun sebelum ni memang da banyak resepi bun asas dibuat, tetapi resepi kali ii ada kelebihannya yang tersendiri. Sudah tentulah saya menggunakan BM untuk menguli, dan sukacita dinyatakan adunan

Kali ni saya buat ikut adunan penuh. Selalu kalau buat dalam 200-250g tepung je. Tapi sebab saya buat versi pizza, kena lebih sikit la sebab ramai yang suka pizza ni. Satu dulang untuk saya sendiri dan satu lagi untuk Mok Ja anak-beranak.


Bun versi pizza yang sangat simple. Saya hanya letakkan crabstick dan sosej serta slice cheese kemudian dicurahkan dengan sos cili dan mayonis. Pastu tabus sikit oregano kering. Makan panas-panas kejap je habis.


Tengok, sungguhlah gebu seperti pipi saya. In Sha Allah lepas ni nak cuba buat versi lain pulak


Yang ini lebih-lebih buat pizza, saya paipkan dengan jem nenas. Yang sebenarnya bila terlalu lama dipenaikkan kali kedua, adunan akan terlebih kembang. Itulah yang terjadi kepada adunan roti saya ni... memang kembang satu loyang. Sudahnya bila dah masak roti jadi terlebih ringan pulak...


Tengok sajalah bahagian dalam rotinya. Memang kembang abesss.

Yang dibawah ni pulak saya buat versi bun sandwich. Konon la nak buat sarapan pagi2... Yang ini pun terlebih kembang jugak. Naik satu loyang. Seeloknya roti yang telah dimasak terus dikeluarkan dari loyang dan disejukkan di atas redai bagi mengelakkan bahagian bawah roti menjadi lembap kerana udara yang terkumpul. Saya selalu je lupa nak buat ni...

Untuk resepinya saya dah tuliskan dibawah bagi sesiapa yang hendak mencuba. Mohon dihalalkan...


RESEPI ASAS BUN / ROTI
Resepi : Chef Faizal Ng Abdullah
Sumber : Buku MUDAHNYA MEMBUAT BUN

Bahan-bahan :
500g tepung roti / tepung berprotein tinggi
80g gula halus
50g shortening / lemak sayur
20g yis kering
20g susu tepung (jika suka - untuk lebih sedap)
1/2 sk bread improver
1/2 sk garam halus
2 biji telur B / C
300ml air (anggaran)
Marjerin cair secukupnya untuk di sapu di atas roti yang telah masak

Cara membuatnya :
a) menggunakan mesin pengadun
- sediakan mesin pengadun
- masukkan tepung, susu tepung, bread improver, shortening, yis dan garam. Gaul sebati 
Tips : letak yis dan garam berjauhan sedikit sebelum digaul
- masukkan 1 biji  telur dan putar perlahan (kelajuan no 1)
- masukkan air sedikit demi sedikit dan terus uli doh selama 10 minit hingga doh lembut dan licin
- tabur sedikit tepung di meja menguli (saya guna dulang), angkat doh dan uli seketika. Rehatkan doh selama 5-10 minit supaya doh kembang. Tutup dengan plastik supaya doh tidak kering
- setelah doh kembang, tumbuk untuk keluarkan angin dan uli semula 5 minit sehingga doh menjadi licin
- potong dan timbang doh seberat 50g setiap satu
- bulat-bulatkan doh atau bentukkan menjadi seperti yang diingini. Letakkan di dalam dulang yang telah dilenser dan penaikkan dua kali ganda
Tips : letakkan dulang di tempat panas
- pukul sedikit sebiji telur dan sapu arah sehala di atas doh yang telah kembang
- tabur bijan di atasnya.  Bakar 10-15 minit pada suhu 220'C. Setelah masak, keluarkan dan sapu dengan marjerin
Tips : Roti boleh disimpan dalam plastik untuk tahan lama dan mengekalkan kelembutannya

b) menggunakan bread maker
- masukkan semua bahan mengikut susunan dan gunakan menu no 7 (aduan selama 1 jam 30 minit)
- bolehlah diteruskan dengan langkah penaikkan - bentuk - penaikkan dan bakar

4 comments:

  1. salam cheq sue, bertambah lg resepi roti, terima kasih ye, nnt Liza nk try yg ni pulak...

    ReplyDelete
  2. Wah Memang Nampak gebus tu cheq shue.... bila lah akak nak beli BM ni.. boleh meroti..

    ReplyDelete
  3. Cheq Sue...pizza awak tu nampak macam pizza beli :)

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]