PAGES

Monday, May 5, 2014

Yong Tau Fu

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Bila je hari Isnin, memang ada rasa blues sikit-sikit, tapi nak kena gagahkan diri jugak siapkan mana yang perlu. Hari Khamis ni dah mula peperiksaan pertengahan tahun, agak pening sikit sebab peperiksaan bersama. Jadual sampai 3 kali kena pinda, nak kena fit dengan masa kita, nak kena buat untuk semua tingkatan adeshhhhh mau retak sebelah kepala ni. Nasib baiklah dah memang pakar ye dak? Dalam bidang kita katakan...

Apapun itulah katanya kerja. Kalau ada kerja yang dok saja pastu dapat duit semua pun nak kan..


Oklah...asyik membebel je, keluar satu n3 ringkas. Ni yang saya buat untuk bekal bulan lepas, buat simple2 je, semua bahan untuk kuah saya lebur je dalam periuk. Ni sekali makan je. Puncanya bila tengok Tun Telani buat.... asyik tergoda aje. Kebetulan memang ada bahan, tapi yang tensennya dah termasam pulak benda2 tu walaupun masih dalam bungkusan dan di simpan dalam peti sejuk.

Seperti Tun, saya biasa jugak menggunakan resepi ni kalau nak buat YTF, cuma kali ni saya masukkan belacan. Memang semerbak la, dengan lalat2 sekali pun datang.

Oklah...lepak2 la dulu ya... Saya nak balik dulu

 

Kuah Yong Tau Fu
Resepi: Minami@myr
Sumber: Kak Ika, tun telani

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

10 tangkai cili kering - tun guna 3 sb cili giling
gula melaka atau kurozato - yg ni anggaran kita 3 atau 4 sudu besar gula melaka yg dah dihancurkan
bijan goreng
gula(kalau kurang manis) - Lebih kurang 1/2 sudu besar - tun tak
letak
1 s.k garam
3 cm belacan- Belacan ni kita blend sekali dgn lada kering yg dah digoreng td
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air - yg ni terpulang
sedikit ajinomoto - tun tak letak
1 sk sos tiram - tun tambah 
1 sb kicap manis- tun tambah

Cara-cara
Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air. - tun skip ni, tun tumis cili giling dan terus tambahkan air dan bahan2 lain.
panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain

6 comments:

  1. Nampak sedap tu cheq sue .. hendak juga akak mencubannya nanti :)

    ReplyDelete
  2. ayok sedapnyer... tgk time pose2 gini mmg mencabar sungguh lahai

    ReplyDelete
  3. Lain kali buat lg..ajak la aku tumpang sekaki..hihihi

    ReplyDelete
  4. Waaa resipi yong tau fu memang terbaik la :D

    Boleh try lepas ni huhuuu...

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]