PAGES

Tuesday, August 7, 2018

Tat Nenas Nyonya

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Pasaipa la kelabu asap gambar ni? Nak buat camana gambar SS dekat IG aje, sebab nak share dekat blog punya pasal.

Rasanya tiap kali raya saya tak lepas dari buat tat nenas, biasa versi gulung tapi kali ni malas sikit nak menggulung saya buat versi terap aje, inipun menggunakan inti (jem) tahun sebelumnya yang disimpan dalam peti sejuk. Elok lagi Alhamdulillah...

Jadi untuk pilihan resepi saya memilih untuk membuat tat nyonya (dah lama simpan resepi ni). Buat tat nyonya ni lagi mudah sebenarnya dari tat gulung. Tapi sebagai seorang yang bukan penggemar tat, saya ok aje yang mana-mana pun.


Mungkin sebab saya menggunakan jem yang dah agak lama, bila nak makan tu takleh nak gigit bahagi 2 sebab tat dah terbelah inti belum lagi. Errr faham ke tak ya...

Apapun TQVM Kak Gee. Resepi ni memang sedap dan pasti akan dicuba lagi next time..


TAT NENAS NYONYA
Resepi : Kak Gee

BAHAN2NYA:

300 gms tepung gandum *

4 sudu besar tepung jagung *
3 sudu besar gula ising *
200 gms butter (Kjee guna Anchor - salted)
2 kuning telor


jem nenas (Kjee guna ½ kg jem nenas Bagus)


CARA:

Ayak tepung gandum, tepung jagung dan gula ising ke dalam bekas. Kemudian masukkan butter yang telah dipotong dadu. Kalau guna unsalted butter, masukkan secubit garam.
Ramas tepung dengan butter guna hujung jari hingga berderai (rub-in method). Kemudian masukkan telor dan satukan menjadi doh.
Simpan kira2 dua puluh minit dalam peti ais.
Canai jadi setengah inci dan turap guna acuan atau cutter 
Bakarlah sampai masak iaitu kira-kira 20 minit. Kepanasannya kira-kira 175 darjah celcius


 "Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau lapangkanlah dadaku, tenangkanlah fikiranku dan permudahkanlah segala urusanku.... Amin"

1 comment:

  1. tart nenas ni, mcmne pun rupa dia... tetap menjadi pojaan hatiku

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]