PAGES

Sunday, June 19, 2011

Nasi Goreng Beriani

Selamat petang semua....
Alhamdulillah...rasa-rasa semua dah siap lunch kan? Kali ni cheq sue nak share satu resepi mudah yang tiba2 terlintas di kepala untuk dicuba. Ada sekali tu cheq sue makan nasi goreng tomyam... tu yang rasa boleh kot kalau nak buat nasi goreng beriani ni... Mula2 fikir nak buat nasi beriani je...tapi nak makan seorang macam x padan je nak buat renyah-renyah. Jadi untuk menghilangkan kempunan beriani tu... maka terhasil lah nasi goreng ni... Sesuai sangat di makan semasa sarapan tapi sebab masak pun dah tengah hari...so yang ni lah telah jadi lunch dan akan jadi dinner cheq sue harini...


NASI GORENG BERIANI
Sumber : Sendirian Berhad

Bahan-bahan :
- 2 cwn nasi sejuk
- 1 biji bawang besar dadu
- semangkuk sotong dan ayam
- 2 sudu mumbung perencah beriani segera MAGGI
- sedikit susu (cheq sue guna low fat milk)
- sebiji ubi kentang dadu (direbus)
- sedikit lobak merah diparut halus
- minyak untuk menumis

Cara-cara :
- panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga layu
- masukkan perencah nasi beriani dan goreng sebentar hingga rempah garing
- masukkan ayam dan sotong dan tambah susu (agak2 untuk memasakkan ayam dan sotong)
- kemudian masukkan kentang dan lobak merah
- masukkan pula nasi dan gaul sekata
- goreng sehingga masak
- hidangkan bersama papadom

No comments:

Post a Comment

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]