PAGES

Tuesday, October 18, 2011

Yorkshire Pudding

Assalamualaikum & salam sejahtera...


Hari ni...macam haru biru aje rasanya. Cheq sue rasa macam nak pi jalan2 aje tapi xde pekdahnye pulak. Sudahnya terkelepet aje kat rumah. Sari dua ni memang serba serbi tak kena. Baik segi masak, keje, hal rumah tangga (aikkkkkk) tunggang terbalik lah. Ada ketikanya nak bersendirian, ada ketikanya tak tertawa riang...harap ada yang paham lah.


Puding yorkshire ni cheq sue buat malam tadi untuk bekal. Camana ye nak pronounce 'yorkshire' tu...payah pulak nak menyebutnye. Lepas tengok di blog Kak Diana dan Kak Ros, cheq sue terus aje bancuh setengah adunan, tetapi tersilap masukkan 2 biji telur. Sepatutnya hanya sebiji tapi dah malam2 agaknya dok koya tempat lain.... Hampeh betul. Nak taknak tawakkal ajelah. Memang naik segebu2nya masa bakar tu, out of shape langsung, bila dah kuar oven pelan2 aje dia turun sendiri.



Sekali pandang macam akok pun ada. Agaknya inilah akok versi omputeh ye.. Cheq sue x pernah la pulak makan bende alah ni, nak kata sedap, ok xde masalah, nak kata tak sedap xde la pulak rasa camtu. Tambah2 pulak yang versi terlebih telur ni, lagi xleh nak kata macam mana. Tu la, tengok orang buat mengade nak buat jugak... Haishhhh..


Setengah adunan yang cheq sue buat ni dapat 6 biji muffin cup. Tak la banyak sangat, dua tiga kali makan jugak sebelum nak abes tu. Cheq sue makan bersulamkan seafood bersos cili siam, macam yang cheq sue masak untuk talapia tu. Memang sedap la sangat... Nak masak pun kejap aje. Cuba la..


Ini la ghupenye seafood tu... ala, yang selalu cheq sue buat untuk yong tau fu tu laa... Satu peket tu boleh makan sampai kenyang. Pagi tadi nampak Q pun buat yorkshire ni. So, korang bila lagi? Jangan tak cuba tau...sesekali makan stail barat apa ke salahnya... Kan? Wassalam...

YORKSHIRE PUDDING
Resepi : Kak Ros @ Sinaran Menu

Bahan-bahannya
*170 grm tepung gandum
* 180 ml susu segar 

* 120 ml air biasa
* 2 biji telur
* Secubit garam
* minyak masak secukupnya

Cara memasak
1-Pukul telur sekejap,masukkan susu dn air dan pukul lagi dalam 2/3 minit.
2- Campurkan tepung gandum dan garam didalam mangkuk dan buat lubang ditengah.Tuang adunan telur dan susu sedikit demi sedikit dan kacau rata.Kacau hingga adunan sebati dan tapis kedalam mangkuk yang bersih.
3-Panaskan oven dgn kepanasan 220c.Masukkan lebih kurang 1sudu kecil minyak masak kedalam acuan muffin.Pastikan seluruh acuan juga disapu minyak.
4-Masukkan acuan muffin kedalam oven dan tunggu hingga minyak betul-betul panas atau kedengaran bunyi sizzle dan berasap sikit.
5- Keluarkan acuan tadi dari oven dan tuangkan adunan pudding hingga penuh.Masukkan semula kedalam oven dan masak dalam 10 ke 15 minit dan pudding kelihatan keperangan.

6-Angkat dan sejukkan.Boleh dihidang dengan inti pilihan masing-masing atau roasted beef.

22 comments:

  1. wahh.. kak sue pun try nih.. tun tgk terliur, tp tun x reti nk match kan dgn ape.. hihi... dgn sosej mkn pelik je.. nnti nk try mkn ngan jem je kot..

    ReplyDelete
  2. lepas mkn nnt, cheq sue jgn berduka lara lagi yer..hihiih

    ReplyDelete
  3. ASsalam sue, dok koya mano tu heheh, ingat ko kg ke, terbelit lidah akk nak nyebut nama puding tu, cam sedap tgk

    ReplyDelete
  4. @tun_telani

    ni versi belasah, hantam saja lah labu. next time nak try dgn jem jugak lah... :)

    ReplyDelete
  5. @Liza

    sobs...sobs...tak lalu makan la liza...meh somtam semangkuk...

    ReplyDelete
  6. teringin jugak nak buat...tapi buat dalam acuan tart jela kot...xde pulak acuan mapin ni...kite pon nak ikut macam kak Q la. makan dengan jem.

    ReplyDelete
  7. @EmbunRosaliza

    entah la kak...saya pun x redi nak nyebutnye. Dok puding puding...nak gelak pun ada

    ReplyDelete
  8. @nuwairani ismail

    cheq sue ingat kalau buat dalam acuan tat pun buleh kot... nanti cuba la ye

    ReplyDelete
  9. ahahaha..
    mace akok terlebih telur pn ado..hehehe

    ReplyDelete
  10. erm dah tak terikut dah macam2 resepi..satu pun tak membantu..hehe biasalah org malas

    ReplyDelete
  11. @IMANSHAH

    xpelah...memang lumrah dah lelaki ni...

    ReplyDelete
  12. alamak cheq sue, teringat alamat rumah lama kat south yorkshire dulu. memang asal dari uk resepi ni rasanya. tak pernah buat, nmpak senang dan sedap nih! ;D

    ReplyDelete
  13. @Asmara

    cheq sue kan as, nk pronounce pun x reti nama bende ni...

    ReplyDelete
  14. sue dah buat jugak ye..kita rasa paling sedap YP ni makan dgn jem la sue...makan dgn jem strawberry waktu panas2...cantik la bentuk awak..kita dah 2 kali buat pun bentuk tah apa2...hehhehe

    ReplyDelete
  15. @quinnie

    cheq sue pun rasa gitu la Q...sesuai sgt dimakan dengan bende2 manis, adunan tu kan xde nak rasa apa...

    ReplyDelete
  16. Waaaa....sudah sampai sini ini menu...biru mata hitam kak cek kejap...he he....teringin gak nak try...bila ek...

    ReplyDelete
  17. kena cuba bt ni..2ggu mood datang dulu..nak sebut p susah jgk ni...

    ReplyDelete
  18. Salam cheq su, dah tengahari ni baru kak ros ada masa masuk dapur .Wah pudding ni dah sampai lat dapur cheq su dan nampak cantik kejadiannya.Yang penting sedap!!!

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]