Assalamualaikum & salam sejahtera
Nampaknya hari Ahad sudah hampir ke hujungnya. Macam mana? Cukup tak rehat 2 hari? Esok dah nak kerja. Cheq sue hari ni mencuba 2 3 resepi, tapi silap haribulan lagi. Aduhhh, nak gelak, nak marah, geram macam2 ada. Nasib baik cuaca mendung aje, dingin x terasa, marah pun terpendam di dada...
Okay...ari ni jugak, abeslah sudah ikan talapia hitam cheq sue. Setelah 3 hari, resepi yang penghabisan ni nampaknya paling memikat berbanding garlic fich dan talapia dalam sos sambal bunga kantan. Kali ni memang superb. Kebetulan sos tu terbanyak, cheq sue cuba pulak masukkan dengan udang, memang tidak mengecewakan. Cheq sue agak, kalau di cecah dengan sotong segar panggang mesti meletup kan!
Ikan yang ketiga ni paling kecik saiznya. Sekali makan tu, ratah2 sikit memang kenyang. Bila dah makan kat rumah ni sampai ke tulangnya cheq sue korek. Memang berbaloi-baloi-baloiiiii.... Bila panggang dalam oben ni jadi lembut pulak isinya. Agaknya ikan ni memang sesuai dipanggang kot. Pasni xnak dah beli ikan talapia hitam ni...nak beli yang merah aje, kecik2 2 ekor cukuplah. Satu penderitaan makan lauk yang sama berulang-ulang... -_-
Yang ni pulak versi udang. Memang sedap jugak. Manis2 udang tu kena aje dengan pedas2 masam sos cili thai. Aroma daun ketumbar tambah membangkitkan selera. Eh...memang alongRoz x guna daun ketumbar, cheq sue gantikan daun selasih dalam resepi tu. Kalau x ada bukannya xleh buat resepi ni kan Along? Ampunn ya. Macam biasa jugak, cheq sue sesuaikan dengan bahan2 yang ada kat rumah ni. Sape yang belum cuba tu bolehlah buat. Cheq sue jamin memang sedap... Kalau tak sedap? Errrrr...tu kena tanya Along... He he he... ** Gurau aje ye...jangan risau...memang sedap! InsyaAllah... Cuba tau... Wassalam...
TALAPIA BAKAR DALAM SOS CILI SIAM
Nampaknya hari Ahad sudah hampir ke hujungnya. Macam mana? Cukup tak rehat 2 hari? Esok dah nak kerja. Cheq sue hari ni mencuba 2 3 resepi, tapi silap haribulan lagi. Aduhhh, nak gelak, nak marah, geram macam2 ada. Nasib baik cuaca mendung aje, dingin x terasa, marah pun terpendam di dada...
Okay...ari ni jugak, abeslah sudah ikan talapia hitam cheq sue. Setelah 3 hari, resepi yang penghabisan ni nampaknya paling memikat berbanding garlic fich dan talapia dalam sos sambal bunga kantan. Kali ni memang superb. Kebetulan sos tu terbanyak, cheq sue cuba pulak masukkan dengan udang, memang tidak mengecewakan. Cheq sue agak, kalau di cecah dengan sotong segar panggang mesti meletup kan!
Ikan yang ketiga ni paling kecik saiznya. Sekali makan tu, ratah2 sikit memang kenyang. Bila dah makan kat rumah ni sampai ke tulangnya cheq sue korek. Memang berbaloi-baloi-baloiiiii.... Bila panggang dalam oben ni jadi lembut pulak isinya. Agaknya ikan ni memang sesuai dipanggang kot. Pasni xnak dah beli ikan talapia hitam ni...nak beli yang merah aje, kecik2 2 ekor cukuplah. Satu penderitaan makan lauk yang sama berulang-ulang... -_-
Yang ni pulak versi udang. Memang sedap jugak. Manis2 udang tu kena aje dengan pedas2 masam sos cili thai. Aroma daun ketumbar tambah membangkitkan selera. Eh...memang alongRoz x guna daun ketumbar, cheq sue gantikan daun selasih dalam resepi tu. Kalau x ada bukannya xleh buat resepi ni kan Along? Ampunn ya. Macam biasa jugak, cheq sue sesuaikan dengan bahan2 yang ada kat rumah ni. Sape yang belum cuba tu bolehlah buat. Cheq sue jamin memang sedap... Kalau tak sedap? Errrrr...tu kena tanya Along... He he he... ** Gurau aje ye...jangan risau...memang sedap! InsyaAllah... Cuba tau... Wassalam...
TALAPIA BAKAR DALAM SOS CILI SIAM
Recepi : AlongRoz@HomeKreation
Bahan-bahan :
- 1 ekor Terubuk
- 2 ulas Bwg Putih*
- 1 hiris Halia* (* tumbuk)
- 1 bj Tomato**
- 1/2 bj Bwg Besar** (** cincang) bahan2 tumbuk & cincang ni semua cheq sue cincangkan aje
- 1 st Chili Oil (tengok sini) cheq sue ganti dengan minyak tumisan cili boh
- 1/4 cwn Sos Cili Thai
- 3-4 helai Daun Selasih ganti dengan daun ketumbar
- Garam
- cheq sue tambah sedikit sos ikan / nampla
Cara-cara :
1. Biarkan sisk ikan & lumur dgn garam. Panaskan 2 sb minyak dlm kuali leper & letakkan ikan tadi. Masak sehingga masak pd sebelah bahagian sebelum dibalikkan.
** cheq sue bakar letak atas aluminium foil yang telah disapu minyak sikit, tutup & bakar suhu 240'C selama 15-20 minit
** cheq sue bakar letak atas aluminium foil yang telah disapu minyak sikit, tutup & bakar suhu 240'C selama 15-20 minit
2. Sementara menunggu ikan masak, sediakan sos. Panaskan 2 sb minyak & tumis bhn tumbuk sehingga wangi. Masukkan tomato & bwg besar & masak lebih kurang 1min. Masukkan cili oil, sos cili, daun selasih & garam. Masukkan sedikit air supaya tak hangus.
3. Apabila ikan masak, tuangkan sos ke atas nya dgn api yg belum di padamkan. Padam apai sebaik sahaja sos habis di tuangkan ke atas ikan & meruap panas. Hati2 kerana sos akan meruap.
4. Hidangkan segera.
4. Hidangkan segera.
Byk tul stok tilapia itam cheq sue ya.Walaupun bukan pilihan yg itam manis hik2 tp nmpk sgt sedap tu..layan ngan nasi panas x sedo mkn bertambah
ReplyDeleteAssalamualaikum cheq sue..
ReplyDeleteWah bermcm² rasa ada terpendam d dada tu.. Smpi keluar 2 macam menu yer cheq sue.. Heehee.. Sabar²:)
Tp kan cheq sue akak tergoda tgk masakan cheq sue tu.. Mmg nmpk sedap ..
@lina_pg
ReplyDeletearitu kirim pada member kak...kalau beli sendiri 2 kali makan dah habis... tapi resepi ni memang sedap kak...layan habis la tadi
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletetu la pasal kak...arini macam2 buat tapi semua tak berhasil...tu yang tensen tuu
Udang tu betul2 membangkitkan selera
ReplyDelete@Kak Sam
ReplyDeletesungguh puashati dengan udang tu kak..memang vagi da vass
ehehe..
ReplyDeletehari tu ada makan ikan ni gak, makcik yang buat,,
tapi dia masak pakai tomato n bawang putih. n cili..
pedas sangat..tapi sedap..
sue..tengok ada letak sos cili thai tu dah tau sedap....:)
ReplyDeletehihih...cheqsue pon mcm kite jugak...ratah sampai ke celah tulangnya...ikan ni memang sedap...
ReplyDelete