Apa khabar semua hari ni? Apa? Monday Blues? He he he...nampaknya tak cukup ya dua hari bercuti. Takpe, keje 5 hari je pastu kita cuti pulak. Dengar2 orang gomen nak dapat bonus 7 Oktober ni betul ke? Kalau betul segar sikit 'kita-kita' ni....
Berbalik pada cerita cendol ni pulak... Kalau lepas ni terasa nak makan cendol tu xyah dah oder dari kampung, atau berkirim pada sesape yang nak ke Gua Musang. Boleh dapat dari dapur sendiri you! Tak sedar rupa2nya memang teramat mudah proses membuatnya. Sebelum ni memang dah skodeng dah beberapa resepi tapi belum rasa nak cuba. Kebetulan hari Sabtu lepas ada banyak stok pisang, terfikir untuk cuba buat cendol ni, boleh di makan dengan sira pisang.
Memanglah hasil pertama kali ni banyak yang x memenuhi selera. Nama pun 1st time...bila dah buat baru la belajar. Cheq sue menggantikan tepung beras tu dengan tepung jagung. Suke je nak oter resepi orang... :) Memang la ada yagng patah2 sikit, tapi xpelah. Air pulak cheq sue tak guna air pandan sebab macam sayang je nak amek pandan yang baru nak tumbuh belakang rumah tu. Nanti kendian nak guna air pandan pulak...mesti lagi sedap rasanya. Tapi satu yang cheq sue suka pasal resepi ni, hasilnya tu tak dapat banyak sangat, senang nak habiskan. Kalau dapat banyak2 ni mula la pening nak pikir...nak memuding la menalam la nak habiskannya. Jadi kalau sape2 yang nak belajar buat cendol tu bolehlah guna resepi ni ya... Wassalam...
CENDOL
Sumber : Siti Mariam @ MyR
Bahan-bahan :
- 1 cawan tepung beras
- 3 cawan air pandan
- secubit garam
- 1 sudu kecil air kapur
- sedikit pewarna hijau (option)
- masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat
- kacau selalu supaya tidak hangit
- sediakan bekas yang berisi air sejuk
- masukkan cendol ke dalam acuan muruku dan tekan ke dalam air sejuk cheq sue guna senduk berlubang aje
- kalau tak ada acuan muruku tekan di atas senduk yang berlubang
- simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais....
as-salam
ReplyDeleterajinnyee buat cendol..kalau ady malaslah nak buat benda yg kecil2..selalunye beli aje..
@ady
ReplyDeletekat sini susah nak dapat ady...sambil2 nak cuba, boleh makan sekali
Mat pagi Cheq Sue..
ReplyDeleteRajinnye buat cendol...post la cendol tu kat sini..nak buat air gula melaka...yummy.
@rahel
ReplyDeleteamboi...sedapnya minum sama air gula melaka..
Assalam Sue, mcm buat bahagian hijau lopat tikam rupanya, akk dok pk nak buat ni susah nak terap je tak ada acu hehe
ReplyDeletesedapnya buat cendol..haritu konon2 bli bhn2 nak wat gakla slps tgk Izah buat tapi tak jugak buat..hehe
ReplyDelete@EmbunRosaliza
ReplyDeleteha ah la kak rosa...macam bahagian hijau lompat tikam kan...x terfikir pulak..saya ni pun terap pakai senduk aje...
@Anna Qawina
ReplyDeletecheq sue dah lama nak cuba buat, baru sampai serunya
wahhh..rajinnyer sue buat cendol....kt japan dh nk sejuk cuaca dh..dh tk sesuai nk mkn cendol dh...sue dh tgk erk majalah jelita tu...mekasih ye,kalau la kt m'sia ni, dh lama k'ida beli sue..
ReplyDeletebaguslah cheqsue ni...bagi idea guna senduk berlubang. yela, nak cari acuan maruku kat mana la di sini...ok jugak resepi ni. nampak mcm senang.
ReplyDeleterajinnya..sue buat cendol....kita pernah buat sekali je..guna resepi kakbesah..hehehhe
ReplyDelete@Ida,Japan
ReplyDeletedok ch ni kak ida...macam dok japan jugak, banyak bende makan yang susah nak dapat
@nuwairani ismail
ReplyDeletetuan resepi dah cakap jugak nani...tu yang boleh guna senduk
@quinnie
ReplyDeletekite baru nak cuba buat Q...alhamdulillah pasni dah x susah kalau nak makan cendol
wah ada cendol.. lama pending nak buat ni.. bila la nak bat ni sue.. nak jadi rajin macam sue
ReplyDelete@Juwita Jamaludin
ReplyDeletecheq sue pun lama jugak memending resepi ni ita... ni baru terbuat