Assalamualaikum & salam sejahtera
Buat apa ye kawan2...mesti tengah bersantai2 selepas menikmati hidangan tengah hari. Bila dah makan tu terasa kenyangnya mula la mata pun jadi berat...tambah2 dengan cuaca yang agak2 mendung nak hujan ni memang syok sangat kalau dapat tidur barang seketika. Kat CH sekarang ni tengah hujan dengan lebatnya...kalau sapa yang datang bercuti tu mesti x selesa berjalan2 dalam kesejukan...lepak aje dalam bilik. Mmmmm mesti rugi kan. Dah hujung2 tahun ni memang la begitu...tapi sekarang cuaca nampaknya tak menentu. Sabar la ye...
Cheq sue baru aje makan, sorang2 aje... Hajat tadi nak makan siput kat rumah Kak Rosa, tadi dia lak x ada cheq sue pun masaklah udang masam manis ni. Memang peberet la ni kira2nya. Dah beberapa hari jugak dok terfikir nak buat, tapi kena habiskan ikan talapia dulu.. (tapi talapia pun ada seekor lagi, tunggu hilang cemuih dulu). Harini kita layan udang pulak.
Walaupun makan sorang2, jangan fikir nak makan di kedai aje, masak yang simple2 macam ni pun cukup membuka selera. Cheq sue ni malas nak keluar-keluar. Tengok ape bende yang ada, masak aje ala kadar. Janji kenyang. Udang sweet sour cheq sue ni memang lebih dari cukup untuk seorang, sengaja masak lebih sedikit agar puas di makan. Dah habis dengan nasi, di ratah begitu aje. Aduhhhhhh memamng membuka selera. Maaaf la kalau ada sape yang tergoda tu, dah habis ya!
Okaylah... jangan lupa cuba tau... Wassalam...
UDANG MASAM MANIS
Resepi : Cheq Sue
Bahan-bahan :
- 15-20 ekor udang (bersihkan dan buang sedikit kulit)
- 2 bij bawang putih - ketuk
- 1/2 biji bawang besar - mayang
- sedikit halia - ketuk
- 2 sudu besar cili boh
- 1 sudu besar sos plum (kalau xde boleh ganti dengan nenas, kalau xde jugak boleh masukkan sedikit cuka makan)
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tomato
- sedikit air
- sedikit cili benggala @ cili merah - dadu (xde pun xpe)
- 1/2 biji tomato - dadu
- sedikit daun ketumbar - hiris kasar (opt)
- garam dan gula secukupnya
- sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara :
- panaskan minyak dan tumis cili boh hingga garing
- masukkan bawang putih, bawang besar dan halia, masak hingga wangi
- masukkan udang, sos plum, sos cili, sos tomato dan air. Masak sehingga udang bertukar warna kemerahan
- tambahlkan sedikit air, cili benggala dan tomato. Perasakan dengan garam dan gula, masak sehingga kuah agak pekat. Taburkan daun ketumbar
- enak dimakan bersama nasi hangat
Buat apa ye kawan2...mesti tengah bersantai2 selepas menikmati hidangan tengah hari. Bila dah makan tu terasa kenyangnya mula la mata pun jadi berat...tambah2 dengan cuaca yang agak2 mendung nak hujan ni memang syok sangat kalau dapat tidur barang seketika. Kat CH sekarang ni tengah hujan dengan lebatnya...kalau sapa yang datang bercuti tu mesti x selesa berjalan2 dalam kesejukan...lepak aje dalam bilik. Mmmmm mesti rugi kan. Dah hujung2 tahun ni memang la begitu...tapi sekarang cuaca nampaknya tak menentu. Sabar la ye...
Cheq sue baru aje makan, sorang2 aje... Hajat tadi nak makan siput kat rumah Kak Rosa, tadi dia lak x ada cheq sue pun masaklah udang masam manis ni. Memang peberet la ni kira2nya. Dah beberapa hari jugak dok terfikir nak buat, tapi kena habiskan ikan talapia dulu.. (tapi talapia pun ada seekor lagi, tunggu hilang cemuih dulu). Harini kita layan udang pulak.
Walaupun makan sorang2, jangan fikir nak makan di kedai aje, masak yang simple2 macam ni pun cukup membuka selera. Cheq sue ni malas nak keluar-keluar. Tengok ape bende yang ada, masak aje ala kadar. Janji kenyang. Udang sweet sour cheq sue ni memang lebih dari cukup untuk seorang, sengaja masak lebih sedikit agar puas di makan. Dah habis dengan nasi, di ratah begitu aje. Aduhhhhhh memamng membuka selera. Maaaf la kalau ada sape yang tergoda tu, dah habis ya!
Okaylah... jangan lupa cuba tau... Wassalam...
UDANG MASAM MANIS
Resepi : Cheq Sue
Bahan-bahan :
- 15-20 ekor udang (bersihkan dan buang sedikit kulit)
- 2 bij bawang putih - ketuk
- 1/2 biji bawang besar - mayang
- sedikit halia - ketuk
- 2 sudu besar cili boh
- 1 sudu besar sos plum (kalau xde boleh ganti dengan nenas, kalau xde jugak boleh masukkan sedikit cuka makan)
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tomato
- sedikit air
- sedikit cili benggala @ cili merah - dadu (xde pun xpe)
- 1/2 biji tomato - dadu
- sedikit daun ketumbar - hiris kasar (opt)
- garam dan gula secukupnya
- sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara :
- panaskan minyak dan tumis cili boh hingga garing
- masukkan bawang putih, bawang besar dan halia, masak hingga wangi
- masukkan udang, sos plum, sos cili, sos tomato dan air. Masak sehingga udang bertukar warna kemerahan
- tambahlkan sedikit air, cili benggala dan tomato. Perasakan dengan garam dan gula, masak sehingga kuah agak pekat. Taburkan daun ketumbar
- enak dimakan bersama nasi hangat
Ceq sue lain kali jangan makan sorang2.Jemput kak ros skali.Kalau hujung2 minggu ni memang malas masak.tengahari tadi pun makan kat full hause.Perut yang full tapi poket yang kempis kot.
ReplyDeletesedapnya dpt ratah udang ni..nyumnyumm :D
ReplyDeletebestnya tengok udang masak gini..
ReplyDeletelembab2 basah jerk kan...
@Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot
ReplyDeletetadi tengah lapar kak ros, x nyempat nak ajak sesape... :)
@Yana Shaiful
ReplyDeletetu la pasal yana eh...tetibe je rasa tak cukup pulak makan tadi
@Mas
ReplyDeleteha ah mas...kalau xmo makan ngan nasi layan gitu aje pun sedap, kalau makan ngan nasi apatah lagi...memang maveless
Cheq sue.. Meh la sikit udang tu. Kita makan gader2 ye. Hehee.. Saya tak leh beria2 masak udang kat rumah ni. Sbb ahli lain tak leh makan. Saya sorg je lahap udang. Heeee
ReplyDelete@izahdaut
ReplyDeletejah, apesal lambat datang, kalau tak tadi boleh kendelait berdua... isk isk isk
cheq sue..rajin masak ye..walau pun tinggal sorang..acik kalau sorang kurang rajin..mula la makan roti je..
ReplyDelete@Acik Erna
ReplyDeleteacik, saya ni kalau xde nasik x lengkap hidup sari2...memang perut melayu ni..
nampak macam sedap.
ReplyDeletetapi sayang sy xleh makan udang..huhuhu
@cik pulau
ReplyDeletetak makan udang? hai rugi...rugi...
Bahan2 semua dah ada tapi 2 orang kat rumah ni boleh terima ke. Hishhh susah betul
ReplyDeleteSedapnye lauk ni...ala..dah habis la stok udang saya..nanti ada udang baru try jugak.
ReplyDeletesuka udang...
ReplyDeletem,elihat udang kat atas tu cukup mbuat kecur air liur
@Kak Sam
ReplyDeletealamak, rugi la diorang tu kak sam kan...
@rahel
ReplyDeletekalau dapat udang segar yang besar2 tu lagi sedap nak ratah rahel... aduhhhh terasa manisnya
@kasihredha
ReplyDeletesaya pun macam nak buat lagi je rasanya... x jemu nak makan