Assalamualaikum & salam sejahtera
Petang2 ni kengkawan sibuk dok tayang juadah minum petang, kite pulak baru terhegeh2 nak masukkan n3 lunch. Ooooooo bukan lunch tadi ye, tapi lunch di Melaka minggu lepas. He he he... Xpelah ye... Ni baru 1st time buat ikan 3 rasa. selalu sweet sour, sup atau bakar. Masak ni pun atas request, sibuk aje nak makan ikan 3 rasa. Member yang kebetulan ke kedai beli seekor ikan siakap. Apa lagi...menskodeng sana sini la mencari resepi
Terberkenan pulak dengan resepi sumbangan Kak Lina_pg di MyR. Tengok bahan2 pun ada, buat pun senang, terus jalan projek 3 rasa tu. Cuma daun ketumbar tu cheq sue gantikan dengan daun limau purut. Wangi seyhhh...
Agaknya untuk resepi ni cheq sue terbanyak buat kuah sehingga tertutup ikannya...bila tgk macam makan kuah aje. Tapi memang la ye...cheq sue ni suka kalau lauk2 tu ada kuah2 sikit...laju aje nak menelan. Kalau dibuat cair sedikit lagi kick rasanya.
Lain kali insyaAllah nak cuba lagi masak camni...memang tak puas makan la hari tu. Tq kak lina atas resepi ni... Kalau sape yang nak cuba tu nengok la resepi tu ye... Wassalam...
SIAKAP MASAK TIGA RASA
Sumber : Linapg@MyR
Petang2 ni kengkawan sibuk dok tayang juadah minum petang, kite pulak baru terhegeh2 nak masukkan n3 lunch. Ooooooo bukan lunch tadi ye, tapi lunch di Melaka minggu lepas. He he he... Xpelah ye... Ni baru 1st time buat ikan 3 rasa. selalu sweet sour, sup atau bakar. Masak ni pun atas request, sibuk aje nak makan ikan 3 rasa. Member yang kebetulan ke kedai beli seekor ikan siakap. Apa lagi...menskodeng sana sini la mencari resepi
Terberkenan pulak dengan resepi sumbangan Kak Lina_pg di MyR. Tengok bahan2 pun ada, buat pun senang, terus jalan projek 3 rasa tu. Cuma daun ketumbar tu cheq sue gantikan dengan daun limau purut. Wangi seyhhh...
Agaknya untuk resepi ni cheq sue terbanyak buat kuah sehingga tertutup ikannya...bila tgk macam makan kuah aje. Tapi memang la ye...cheq sue ni suka kalau lauk2 tu ada kuah2 sikit...laju aje nak menelan. Kalau dibuat cair sedikit lagi kick rasanya.
Lain kali insyaAllah nak cuba lagi masak camni...memang tak puas makan la hari tu. Tq kak lina atas resepi ni... Kalau sape yang nak cuba tu nengok la resepi tu ye... Wassalam...
SIAKAP MASAK TIGA RASA
Sumber : Linapg@MyR
alahaii.. sedapnyer ikan siakap.. buat pulak 3 rasa. tun pun suka mkn nasi kuah byk.. mmg biasa akan lebihkan kuah tu..
ReplyDeleteAssalam Sue, akk pun suka ikan siakap masak mcm ni, senang semua bahan aci lebur je, sedap sikit anak2 mkn sambal dia tu, kalo potong2 mesti tolak tepi je heheh
ReplyDeleteSedap nampak ikan siakap tu lemak, putih gebu je isi dia geram nengok heheh
dh lama tak buat siakap 3 rasa...selalu lauk2 gini gi beli jaa ...hihih
ReplyDelete@tun_telani
ReplyDelete1st time cuba ni memang sedap tun...memang akan buat lagi la lepas ni..
@EmbunRosaliza
ReplyDeleteha ah kak...grrrrrrr aje kejap dalam blender, pastu lebur je dalam kuali, memang mudah...kelassss plak tu
** kalau saye xde la siakap2 ni kak, talapia je cukup
salam...nk tanya..selain dari ikan..boleh ke? spt ayam ke..
ReplyDelete@chikadakbiru
ReplyDeleteaduhh...kat sini kalau nak beli, sekor siakap 3 rasa tu ada la dalam 50-60 hengget cb... lebih baik buat sendiri
@Saridah
ReplyDeletetq saridah. pd pendapat saya, boleh aje kalau nak dicuba pada ayam (mungkin juga udang atau sotong). cuma kalau guna pada ayam, mungkin boleh boleh buat dalam saiz kecik2 macam tomyam tu... xpe jugak kalau saridah nak cuba, dapat buat kelainan sikit
adehhhhh! mulut dah berair ni...macam terbau2 je daun limau purut tu....suke sangat kalau masak letak daun limau purut. wangiiii
ReplyDelete@nuwairani ismail
ReplyDeletekalau terbau tu kena la buat cepat2 nani...baru hilang berair mulut tu
assalam cheqsue, nmpk sedap tuh.Akak suka yg berkuah sket sbb anak2 mkn kuah.Thxs ya sudi cuba rcp ni
ReplyDelete@lina_pg
ReplyDeletewelcome kak lina...saya pun suke yang kuah2 gitu, sedap sikit nak menyuap nasik