Salam Jumaat yang mulia...semoga hadirnya hari ini membawa bahagia buat semua. Yang masih tidur tu bawak2 la bangun, pi cuci kereta ke, potong rumput ke jogging ke aga jugak pekdahnya... ** Sila jangan layan, ini ayat jeles orang yang kene kerja.
Pagi ni bersarapan apa? Cheq sue tadi ternampak Kak Naz pun ada buat karipap menggunakan resepi Tun Telani. Petang semalam dok pk2 nak buat apa...teringat ada setin sardin yang dibeli bulan lepas. Cheq sue memang suka karipap sardin, tambah2 kalau yang ada bawang tu banyak2... Aduhhh sedapnya.
Sebelum ni dah buat karipap menggunakan resepi Q, alhamdulillah menjadi. Yang Tun ni pun menjadi, kira2 bertambahlah koleksi resepi doh karipap. Yang penting senang dan mudah. Cheq sue dapat dalam 20 biji karipap ni, saiz sedang. Satu masalahnya bila goreng macam x berapa masak di bahagian dalam. Rasa dah gelek nipis jugak doh tu, agaknya kena gelek senipis kulit bawang kot Tun...
Yang belum masak ni...posing dulu untuk masuk blog. 6 bijik cheq sue frozenkan dan selebihnya cheq sue goreng bawak ke sekolah. Kali ni doh tu xde nak terbuka walaupun cheq sue guna kelim menggunakan acuan dan barulah dikelim semula secara manual. Cheq sue bukan ape...kalau terap guna cawan ke ape2 bende bulat memang x menjadi. Kalau dah dibentukkan guna acuan tu ada rupa sikit karipapnya.
Masa nak goreng tu, dah ikut petua Q, panaskan dulu kuali dan tutup bila nak masukkan karipap. Tapi ada jugak sebijik dua jerawat yang keluar. Mmmmm xpelahm jerawat anak dara, manis nampaknya. Yang penting boleh makan dan sedap... Kalau sape yang nak cuba tu sila2 la tgk ye... Pada Tun, tq eh... Wassalam...
DOH KARIPAP
Sumber : Tun Telani
Bahan-bahan :
- 4 cwn tepung
- 2 tbs margerin
- 1/2 cawan minyak cheq sue guna minyak jagung
- 3/4 cawan air
- 1/2 tsp garam
- panaskan margerin + minyak dlm periuk. tutup api.
- tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu (jgn guna tangan, melecur nnti).
- dh sejuk siket, campur garam n air.
- Uli-uli.. siap! buleh wat karipap dan inti yang disukai
Sumber : Cheq Sue
Bahan-bahan :
- 1 tin sardin (kecil) toskan sosnya dan hancurkan sedikit
- 1 biji bawang besar - mayang halus
- 2 sudu besar cili boh / cili giling
- gula, garam secukupnya
Cara-cara :
- tumis bawang besar dan cili hingga layu dan agak garing
- masukkan ikan dan goreng hingga masak
- perasakan dengan garam dan gula
- bila sudah masak ketepikan
Salam..wahhh meriah pg ni yee ...kenyang betul mkn karipap ..baru je balik dari rumah Naz td sambar 5 ketul hhhe...glam sejak menjak ni karipap Tun, sdp kan sy punnya kemarin dah habis...singah sini mkn lagi 5 ketul hehhhe
ReplyDeleteKuih tradisi kita yg tak pernah jemu dan selalu ada di mana-mana. Org besar ke org bawahan semua makan kuih yg satu ini kan:)
ReplyDeletetercapai sudah hasrat nak makan karipap sardin ye sue...kita jugak yg tak buat2 lagi karipap sardin..huhuhu
ReplyDeletetebal kot tu cheq sue, kena gelek nipis sikit. kalau tertebal tu kena guna api kecil. sebab saya buat ada jugak saja tebal kan, tapi goreng guna api kecil. ok tu..cantik kelim.. i likeee.. comel comel gitu
ReplyDeleteAssalam sue, measti sedap kulit karipap tu, sedapnya karipap sardin nak kena rajin juga buat, tiup sikit rajin tu kat akk nih
ReplyDeletehehe.. cheq sue suka mkn tebal2 ye kulit dia.. tgk yg nmpk isi tu mmg lagi tebal dr yg tun biasa buat. apa2 pun, tq sudi cuba =)
ReplyDelete@Sheila Shafeareen
ReplyDeletehe he he... memang la sedap karipap ni kak...memang suka sgt
@Kakzakie
ReplyDeletememang kak...karipap ni memang x jemu makan. hari2 karipap pn xpe sampai muka pun dah jadi macam karipap :)
@quinnie
ReplyDeletesardin aje yang ada kat rumah... tu yang cepat2 buat kang tak pasal2 pulak lepas exp date...
@izahdaut
ReplyDeletejah...dok ingat ok la masa gelek tu, ghupenye still tebal jugak lagi
@EmbunRosaliza
ReplyDeletealahai akak ku sorang ni. dah kemain rajin lagi nak suruh kite tiup kat dia... sabor je la
Cheq Sue....kak cek dtg lagi ni...bwk kek lapis c.cheese...sedappp ni...nak tuko ngan karipap inti sardin...kak cek memang suka inti sardin....
ReplyDelete@tun_telani
ReplyDeleteaduhhhh...malu kat tuan tanah eh... tun, ingatkan dah nipis masa gelek tu, kot nak nipis lagi pikir takot koyak pulak... aisssss....next time kena kasi nipis betul2 la...
@cik cek
ReplyDeletealamak...segannya nak tukar karipap kite ni dengan kek kak cek... kite punye x lawo...xleh banding kak cek punya
E-na tergoda sungguh dengan kehalusan kelim karipap tu...sungguh berseni tgn si pengelim ini!!!
ReplyDeleteopsss! ttg percik jantung pisang tu, E-na pun mkn yg mak je masak, celur jantng sampai empuk...jgn lembik sgt...perah airnya...didihkan dalam sebahagian kuah percik spy serap sikit...pastu nk mkn siram pula separuh kuah lg atas jantung pisang...itu saje...adeiii mn nk cari jantung pisang kt jepun ni....terliur!!
ReplyDeletesalam akak..
ReplyDeletesedapnye~~!!sye pon sgt suke karipap sardin..dah lama tringin karipap tapi blom rajin nk buat..huhu
perhh..karipap..
ReplyDeletetapi sy tak suka makan karipap sardin.
lagi suka keledek..hehe
@E-na Lovely Kitchen
ReplyDeleteyang ni la paling halus kelimnya pernah cheq sue buat ena... selalu kelam kelibut aje. nanti cheq sue nak cuba buat la percik tu, macam sedap aje rasanya..
@Maira Anjami
ReplyDeletecheq sue ni pun ada kerajinan sikit, tu yang buat, kalau tak beli aje kat kantin maira
@cik pulau
ReplyDeletekaripap sardin la sedap cik pulau eh... kena pulak bawang2 nya tu...aduh... tapi kalau dapat yang inti keledek tu pun makan aje... :)
sedapnya karipap lama tak makan.. cantiknya sue klim karipap tu
ReplyDelete@Juwita Jamaludin
ReplyDeletetq ita... tah tetibe je buat kali ni jadi cantik pulak... -__*