Friday, October 28, 2011

New Tools ~ RAMEKIN

Assalamualaikum & salam sejahtera

Wahhhh...harini xde n3 masak2 ye... Bukan tak masak, tapi masak yang biasa2 aje. Lagipun arini agak sibuk ckit. Pagi tadi ke KB, baliknya pulak kena siapkan nasi untuk dibawa ke masjid. Sambil2 tu ada jugak bua apam nasi. Tapi dek kekangan waktu, x nyempat nak bergambar. So malam ni kita layan pulak story ramekin yang cheq sue dah draf bulan lepas. Aikkkkk............


*RAMEKIN? Alah...orang lain dah lama ada bende ni, cheq sue baru nak bising-bising. Kampung mana datang ni?

Agaknya itulah yang difikirkan sesetengah orang. Ye ye...cheq sue ngaku memang jakun pasal bab2 ni. Bila mula menskodeng myResepi barulah cheq sue kenal dan amik kisah tang bende2 ni. Bila tengok kawan2 guna, search dalam glossary dan di google, barulah tahu namanya ramekin. Ohhhhh....

Bila tgk kawan2 guna ramekin ni untuk buat souffle, puding atau  yang sewaktu dengannya, memang cun tahap Maya Karin lah... Kadang2 bila ke kedai ke mana2 ke skodeng jugak kot ada jual bende ramekin ni. Memang nak sangat tambah barang dalam koleksi.

So cheq sue try ushar satu kedai barang2 dapur ni yang letaknya berdepan dengan TESCO 18, Ipoh. Selalu tengok je kedai tu bila kuar TESCO, terdetik hati tu nak masuk ke sana. Bila dah masuk.........mak aiiiiiiiiiiiiiiiiii banyaknya barang yang boleh dibeli. Rasa nak borong semuanya. Tapi lupa nak tgk ape ke nama kedai tu tapi letaknya betul2 di jalan keluar TESCO. Kalau sape yang ada lalu kat sana tu bolehla singgah. Yang cheq sue beli ni saiz ape tah...harganya RM2.30 seunit.  Untuk permulaan ni cheq sue tangkap dulu setengah dozen, tengok la kalau rasa nak tambah boleh pi lagi ye dak... Jom guna ramekin pulak pasni...  Wassalam!

9 comments:

SoLy SoLicious said...

ok..xtau apekebende tu ..skg dh tau lepas bce..heee

atie @ ejay said...

oh dah lama teringin nak beli benda alah ni.. belek2 cam mahal pulak. tp 2.30, murah tu

IMANSHAH said...

pengsan..menatang apa tu

Yana Shaiful said...

yana igt regenya mahal..bleh gak nak terjah ramekin lepas ni..br tau namanya ramekin hikhikk

EmbunRosaliza said...

Assalam sue..murah betul tu, Kat KL yang akk jumpa rm 9.90 sebiji..sayang duit nak beli, nasib ada 2 biji itu pun hadiah dari chik mi

Along Maklong said...

sue..
ada gak setengah dozen.. maklong beli 2 biji je.. huhu.. sebenarnya maklong tak tahu kegunaan benda ni.. maklong beli untuk boh sambal.. sekarang ni baru tahu..:)

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Aya..ya.. che sue 2.30 tu....kak ros baru beli hari kahmis kat Daiso RM5 sebiji kot...

tun_telani said...

waaaahhhhhhhhh!!!!!!!!!!!! tun dh lama carii.. x jumpa2.. 2 inggit 30 sen!!!! murahnyerrr!!! tgk org jual online mahal glerr! adoii.. nak cari kat mana niiii..

Cik Atun Banyak Nama said...

yeay! akhirnya jumpa blog orang ipoh. ^^

nak cari jugaklah kat kedai plastik tu ek...

thanks for this info!