Tuesday, October 4, 2011

Angel Hair Lemak Pedas (Black Pepper)

Assalamualaikum & salam sejahtera

Salam Selasa semua... sape yang belum sarapan lagi tu jom2 sarapan dengan cheq sue. Nampaknya hari ni sekali lagi menyantap menu barat. Semalam dengan sup makaroni, hari ini dengan angel hair lemak pedas...yang tak berapa pedas sebenarnya. Cuma sedikit rasa pedas daripada penggunaan black pepper.

Resepi ni dah lama jugak dok simpan. Kalau roti dah berkulat xleh nak makan. Teringin nak cuba tapi kadang2 xde rasa nak makan pulak. Ni bila rasa nak makan terus boleh buat. Macam kata che mat, rasanya ada ala2 carbonara. Ye lah...sebab guna susu kan. * Tapi selalu buat carbonara pun pakai yang instant dalam tin tu je... Hik hik hik...



Yang cheq sue buat ni agak berkuah sikit. (Yang ni posing untuk blog dulu, pastu asingkan balik untuk bawak bekal hari ni.........rajin kan???. Rasanya yang ni x berapa muak sgt sebab ada lada hitam. Overalnya memang layan la bila makan, dan memang sedap. Kalau yang suka pedas2 tu tambah cili padi lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii la sedap!


Kalau sape yang nak cuba tu, bolehlah ke link yang cheq sue letak kat bawah ni ye. Kalau search kat google tu ramai sangat yang dah cuba. Yang pastinya sedap! Rugi kalau tak cuba. Jom makannnnnnnnnnn. Wassalam...

ANGEL HAIR LEMAK PEDAS (BLACK PEPPER)
Sumber : Che Mat @ DTS

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 1/2 cekak spaghetti
  • 2 biji tomato ceri tomato, hiris bulat
  • 1/4 bahagian red capsicum, dadu
  • 1/4 bahagian green capsicum, dadu
  • 1/4 bahagian yellow capsicum, dadu
  • 1 helai bay leaf
  • 3 biji cii padi, hiris halus (optional) x masukkan pun
  • 1/2 camca teh lada hitam yang baru dikisar cheq sue guna 2 sudu kecil
  • 2 ulas bawang putih, cincang halus
  • 1/3 cawan susu cair IDEAL cheq sue ganti dengan low fat milk
  • 1 keping meat loaf "ayamas", didadu
  • 1/2 kiub pati ayam "Maggi"
  • Sedikit air
  • untuk bahan2 ni cheq sue sesuaikan dengan apa yang ada kat rumah, tak la ikut sebijik2...
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebus spaghetti tadi hingga lembut mengikut arahan pada paket atau citarasa masing2. Toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak zaitun dalam kuali tak melekat. Tumis bawang putih hingga layu, masukkan bay leaf dan meat loaf tadi, kacau sekejap dan tuang susu + air, biar mendidih. Tambah serbuk lada hitam dan kuib ayam, kacau dan biar masak perlahan.
  3. Masukkan red/green/yellow capsicum bersama cili padi. Tambah spaghetti dan gaul rata. Masak hingga pekat, dan rasa jika perlu tambah sedikit garam. Bila dah ok boleh matikan api.
  4. Alih ke dalam pinggan yang sesuai, hias dengan hirisan tomato dan taburkan sedikit lagi serbuk lada hitam. Hidangkan segera.

6 comments:

  1. tak muak ya che sue...leh try...:)

    ReplyDelete
  2. kak sue.. tun dh try nii.. mmg sedap sgt ^^

    ReplyDelete
  3. @lieynanilaz

    pada cheq sue, tak la...bergantung pada selera jugak kot ni liey

    ReplyDelete
  4. @KuNanGKuNanG

    cukup ke sepinggan gie...kang nak nambah xleh dah

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]