Assalamualaikum & salam sejahtera
Pernah buat pizza? Ehhh...mesti lah pernah kan! Ape jenis soalan la ni ye. Sebenarnya cheq sue nak kongsikan satu resepi pizza (doh), toppingnya pulak dalam masa yang sama boleh pulak dijadikan sos untuk spagetti. Haaa kan menarik tu! Pizza ni cheq sue buat petang semalam, sebab nak habiskan daging ayam cincang dan cendawan Cheq sue belasah aje bahan2 yang ada kat dapur tu. Cendawan tiram, bawang besar, daging ayam cincang, cajun dan sos spagetti tradisional...semuanya cheq sue lebur dalam kuali. Bila dah dapat sekuali tu, pening jugak camana dan habiskan. Tu yang teringat aritu ada bookmark resepi doh pizza dari blog Kak Dayang Jack. Adunannya tak banyak sangat, dapat dalam 2 bijik pizza aje.
Resepi untuk doh pizza ni memang semua untuk di tambah dalam koleksi. Cara membuatnya senang dan bahan2 asas aje. Kalau bilangan ahli keluarga tu tak ramai molek sangat la kalau cuba resepi ni, xde la banyak sangat nak habiskan. Cheq sue pun siap dibagi pada budak2 sini lagi. Kalau harap nak makan sorang pengsan ko....
Kat sini cheq sue x masukkan la ye resepi topping tu, bergantung la pada citarasa masing2 nak topping ape. Yang cheq sue buat ni agak basah sikit, tu yang boleh makan dengan spagetti lagi. Kalau sape2 yang nak cuba tu bolehlah tgk resepi kat bawah ni ataupun berkunjung ke Teratak Dayang Jack nun... Wassalam...
DOH PIZZA
By : Dayang Jack
Bahan-bahan :
- 2 cawan tepung roti
- 2 sk yis mauripan
- 90 ml air suam
- 70 ml susu segar suam
- 1 sk garam halus
- 2 sb gula
- 1 sb marjerin
- 1 sb susu tepung
Cara-cara :
- Satukan kesemua bahan(kecuali susu segar dan air) di atas ke dlm satu bekas besar dan gaulkan rata2.
- Kemudian tuangkan susu segar dan air. Uli sehingga menjadi doh yang elastik. Kemudian rehatkan doh(tutup dgn kain lembab) selama 1 jam.
- Panaskan oven pd suhu 180C. Sesudah itu, tumbuk2 sedikit doh tadi dan canaikan mengikut saiz dulang yg digunakan. Sapukan sedikit minyak zaitun/minyak masak pd dulang tersebut dan letakkan doh tadi di dlmnya. Ratakan. Cucuk2 sedikit dgn garfu. Bakar selama 5 minit. Keluarkan.
Toppin bubuh atas spegetti pulak ye. Ha... serampang dua mat. Bijak Cheq Sue...:)
ReplyDelete@Kakzakie
ReplyDeletebiasa la tu kak...bijak la katakan... he he he
waah..terliur ni..dah la xbreakfast lg ni..huhuh
ReplyDeletesenagkn sue, dua2 benda leh ngap dlm satu masa he..he sedapnyer
ReplyDelete@SoLy SoLicious
ReplyDeletemakanan time malas ni soly... tu yang jadi 2 in 1 terus
@Ida,Japan
ReplyDeletetu la tepatnya kak ida... buat 1 dpt mkn 2... jimat masa!
Assalamualaikum cheq sue...
ReplyDeletewah pepagi singgah cnie nampak pizza n spghti ler... dua2 pun menu fav akak... sedapnya ....
Cheq Sue...Liza pun biasa buat macam ni jugak..2 in 1, senangkan...hihihi
ReplyDeletesenang eikk 2 in 1
ReplyDeletenak try, takut tak jadi pulak
ReplyDeletebest..best..dua2 feveret..senang skit bt cani kan..senang nak ngap hehee
ReplyDeletebuat xpandai, makan pandai
ReplyDelete@Diana @ Melley Mey
ReplyDeleteakak ni peminat western ya... saya tu bukan ape kak...bak perabis stok sekali banyak pulak dapat...
@Liza
ReplyDeletekalau yang selera macam2 tu, boleh la buat stail ni...satu nak piza, satu nak spageti...kan dah dapat makan semuanya
@IXORAROXI
ReplyDeleteha ah ka...2 sekali jalan
@emy|farid
ReplyDeletexpela emy...kalau tak jadi sekurang2nya kita dah cuba...dan tahu di mana silapnya
@Yana Shaiful
ReplyDeletekalau simpan dalam peti pun senang, time nak makan tinggal deep fros aje kan?
@IMANSHAH
ReplyDeletexpe...xpe... jadi tukang makan ok dah... :)