Assalamualaikum & salam bahagia
Petang2 ni dah terkelepet rasanya. Penat...tired...x cekak...dan seangkatan dengannya. Arini ada tambahan, mengajar pun tah ape2... Adoyai...kalau tidur petang ni ibarat kata Che Mat, nanti emosi pun tak stabil bangun nanti. So nak hilangkan segala keresahan (??????) cheq sue bikin la sira pisang ni... boleh buat pemanis berbuka nanti.
Sebenarnya menu camni sape yang tak tahu buat kan? Senang aje... tapi xpelah...letak je kat sini kot2 anak2 cucu nak tengok besok-besok... ewahh ewahh...
Sira pisang ni sedap sgt kalau dimakan dingin...kalau campur cendol lagiiiiiii la masyuk. tapi memandangkan payah benar nak dapat cendol...kita makan gini jelah... kalau cerita pasal sira ni cheq sue lagi suka guna pisang nangka, tapi dah pisang tak tahu nama ni aje yang ada, mana2 ajelah... layannnnn....
SIRA PISANG
Sumber : Sendirian Berhad
Bahan-bahan :
- 5 biji pisang
- 1 cawan air
- 2 kuntum bunga cengkih
- 2 sudu gula
- sehelai daun pandan
- secubit garam
- pewarna kuning
- sesudu kecil tepung beras (bancuh dengan sedikit air)
Cara-cara :
- kupas kulit pisang dan belah 2
- masukkan air, gula, garam, bunga cengkih, daun pandan, pewarna dan masak hingga mendidih
- masukkan pisang dan air bancuhan tepung beras dan masak seketika
sedap3..sy suka ni..kalau makan sejuk2 lagi best...:)
ReplyDelete@KuNanGKuNanG
ReplyDeleteha ah gei...saya pun suka makan sejuk2...tengah simpan dalam peti ais ni
cheq sue..
ReplyDeleteayu tumpang sekali ya.. tolong makan.... hahahahah
@Citarasa Rinduan
ReplyDeleteboleh... boleh... maghrib nanti datang ye..
assalam sue,sedapnya sira pise sue
ReplyDelete@Kak Rosaliza
ReplyDeleterezeki berpuasa kak..
salam kak sue... ita tak penah makan .. kena try ni... nampak menarik
ReplyDeleteterbaik..ambo suko sira
ReplyDelete@Juwita Jamaludin
ReplyDeletewwalaupun resepi ni simple, tapi cukup membuka selera terutama masa puasa nanti
@IMANSHAH
ReplyDeletekalau dapat pisang nangka ko...pisang nipah ko... lagi terbaeeekkkkk