What a beautiful Monday... ahakssss
Bubur cheq sue ni cair sket..tak berapa suka la yang pekat2 ni
Cheq sue masak bubur ni malam tadi. Biasanya bubur kacang sedap dimakan setelah disimpan semalaman (pada selera cheq sue lah...orang lain mungkin tak kot) sebab tak terasa sgt kacangnya... kalau baru2 masak ni macam kuat je bau kacang nya tu.
Pagi semalam kan cheq sue ke Gua Musang. Baliknya singgah kedai jap beli jagung...dua ketui 5 hengget nko.... nak makan punya pasai... sape yang pernah mai CH beli jagung tu tau la kan... Sepanjang dok sini cheq sue dah nampak jagung 2 tongkol 10 hengget. Amacam? Sanggup beli tak? Kalau teman idok lerrr.....
Jagung mutiara / madu... boleh makan mentah je...
Sumber : Sendirian Berhad
Bahan-bahan :
- secawan kacang hijau
- setongkol jagung
- 1/2 cawan sagu
- santan sederhana pekat dari sebiji kelapa
- gula secukup manis
- sedikit garam kasar (seketui je untuk melemakkan santan)
- 2 helai daun pandan
- 5 keping nisan kelantan
Cara membuatnya :
- rendam kacang hijau 5-6 jam (opt)
- rebus bersama sagu sehingga empuk
- masukkan jagung dan santan
- tambahkan nisan kelantan dan gula (secukupnya-jangan banyak sebab nisan dah manis)
- masukkan garam dan daun pandan
- masak hingga mendidih
Salam kak! waaahhhhhhhh!! jagung segarrrrr tuuuuu mesti sedap! kita pun dah plan nak membubur kan jagung hari ni tp leh terlupa pulak beli jagung masa belanja semalam hihihi.... letak sagu byk2 sedapppp!!!
ReplyDeleteAs'salam sue
ReplyDeletekak ct biasa buat bubur kacang jer, kakau buat pengat baru letak sagu sikit. tapi yang 3 kombinasi ni belum pernah cuba lagi. kalau nak tahu kena cubalah kot..hihi
ika, ni bubur untuk anak ramai... (he he he) kalau bubuh kacang je tak cukup...dapat sikit.. tu yang bubuh macam2...seb baik xde keledek, kalau tak masuk je sama
ReplyDeletekak CT...ni menu entah berantah...main taruk aje... agak2 ngam kira ok lah... janji sedappp.... :)
ReplyDeleteAssalam cheq sue,sedapnyer bubur cich roti benggali,Selalu wat bubur letak juga sagu,best,tapi xpernah lak campur sekali jagung,kalo campuq sekali doyan mesti lagi best kan..
ReplyDelete- amboiii...roti tu siap love2 lagi...hehe
ReplyDeletect...tu la bila buat bubur ni...kadang2 kacang je...kadang2 nak campur... ikut selera dan kesukaan. tapi saya dok pk2 kalau masukkan caca sket pun sedap jugak rasanya
ReplyDeleteal...kire baru beli alum cutter tu yang ada lap2 munge2 bagai... :)
ReplyDeleteSalam Cheq Sue....
ReplyDeleteBubur 3 dalam satu...sedapnya...macam2 ada ....:)
kak cek nak semangkuk....
cik cek... moh la ke CH...bermangkuk2 legh dapat tau... :)
ReplyDeletecantiknya sue rupa jagung nye...tengok je dah menyelerakan..belum masak lagi...hheheheh....agak2 kalau masak bubur cam ni...campur durian sekali best ke? semalam baru makan bubur kacang durian....org kasi bubur kacang...bawak balik umah kita tambah durian...heheheh
ReplyDeleteQ...boleh je kot... asal makan tu jangan pening udoh... kalau ada nak jugak masukkan siket
ReplyDelete