Adui.... penatnya... bukan penat sebab dreba...tapi penat sebab tak dreba... Sejam setengah perjalanan pergi dan balik...kematu rasa vontot nih... Tapi sesungguhnya yang paling takleh tahan, panas betui Negeri Kelantan ekkk... :)
Eh...aci kan makan kuih memalam ni....dari petang mengaplod dekat 2 jam baru lepas... haduh...
Sedozen!
Kelapa belum parut, lompang dalam acuan saiz S...seronok kan tgk lompang yang ada lubang...tandanya menjadi. Kalau kata xde lubang ada tak kena tu weh...
Kata orang, kalau adunan ni di kukus sekaligus dalam acuan bulat / empat segi, kita tak panggi lompang dah, tapi kita panggil kaswi pulak.. Betul ke?
Apapun lompang ni memang sedap... kalau sudi cuba lah yer...
KUIH LOMPANG
Sumber : Sweetlily01 MyR
Bahan-bahan :
-1 1/2 cawan tepung beras
-1 sudu makan tepung ubi cheq sue ganti dengan tepung sagu
-1 sudu kecil air kapur
-1/2 cawan gula pasir
-1/2 cawan gula merah
-2 cawan air
-daun pandan
-kelapa parut putih + secubit garam + daun pandan simpul - kukus kejap tak kukus pun...fresh gitu aje
Cara-cara :
-satukan gula melaka dan gula pasir dalam periuk kecil kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan. masak atas api kecil hingga gula larut. sejukkan sebentar
-satukan tepung beras dan tepung ubi dan tuang satu cawan air dan air kapur. gaul rata
-kemudian tuang air gula yang telah sejuk tadi. gaul hingga sebati
-tapis adunan dan tuang dalam acuan lompang yang telah di sapu ngan sedikit minyak.
-kukus 10 minit atau hingga masak. bila dah masak kuih akan jadi berlubang di tengahnya.
-hidang bersama kelapa parut yang di kukus tadi.
kalau di kelantan kuih ni nama dia kooosui...best..;)
ReplyDeletedi kg saya panggil kosu je... xde iiiii kat belakang tu... :)
ReplyDeletetp sy lebih suka kosu yang kaler2 tu...
eh? ajabih betul...mcm mane boleh terjadinya lubang di tengah2 tu ye? hihih...mcm kene cucuk ngn jari je kejadiannya...
ReplyDeleteakak... KB arini ujan.. heee~
ReplyDeletearwah makcik dulu buat jual kuih ni..^^,
nuni, tidak okeh...tidak.. mane aci nak cucuk ngan jari... kite kukus aje, tutup kukusan tu tak balut ngan towel, tgk siap dia jadik belubang... cer buat tgk jadik tak... he he he
ReplyDeletecik pulau... tadi cheq sue (akak??????) ke negeri kelantan (^_^) tapi panas kemain... siap ada blusher kat pipi..
ReplyDeleteooO.. ada lubang baru jd ek? xpenah wat lompang. tp suka makan..hihi..
ReplyDeletetun...sopar, tak pernah pulak nampak lompang yang x berlubang kat tengah... kalau tak berlubang kaswi kan orang panggil..
ReplyDeleteCheq Sue..rajin ya bangun awal pagi buat kuih untuk sarapan sekeluarga...nanti nk cuba juga lah.
ReplyDeletemama noor, takde la serajin mana...tapi suka nak cuba... makan dua ketul je (dok sorang la katakan...) pastu bagi kawan2 kat sini...
ReplyDelete- ohhh cheq sue...my peberet nih...tp x pernah nak cube buat...kalo ade org jual mesti beli punye...pastu perabis kan sorang2...hehe
ReplyDeletekalo pebret mesti coba ini kueh al... senang je nak buatnya... :)
ReplyDelete