Thursday, February 28, 2013

Red Velvet Cake

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Puas hati sungguh dapat menternak lemak di badan. Huiiii statement tak sayang mulut! Apakan daya, bila terasa nak makan kena la buat. Walaupun dah habis episod blueberry slice cheese tu, tambah pulak dengan RVC yang juga menggunakan cheese. Kali ni cheq sue mencuba resepi Nurul, yang diskodeng dari blog tokeh kek Anna Qawina. Resepi ni agak mudah jugak, bahan pun tak banyak.

Sebelum ni ada la beberapa kali buat RVC, dan apabila mencuba resepi ni memang boleh rasa kelainannya. Yalah, lain orang lain resepinya. Tak salam mencuba untuk memenuhkan ilmu di dada. Cewahhh..

 

Oleh sebab kek ni dibuat only for me, memang togel sajalah tanpa sebarang hiasan. Masa cheq sue buat ni dah dekat jam 12 malam, mata tak mengantuk, fikir nak siapkan saja kek ni, nak simpan dalam esbok dan nak makan sejuk esoknya. Aiiii tak senonoh sungguh la perempuan ni kan...


Kalau melihat potongan di bahagian dalamnya, memang tak sekata potongan kek tu sebab cheq sue menggunakan pisau roti,  potong punya potong dah senget sebelah. *_*.Walau apapun, inilah yang dikatakan pengalaman. InsyaAllah boleh cuba buat lagi lepas ni.

 ~ Wassalam ~


RED VELVET CUPCAKES
Sumber : Nurul@Cakes2U
RVCC by AnnaQawina

Bahan-bahan
 
A:
300 g tpg gandum
2 camb serbuk koko
2 camt baking powder
1 camt soda bicarbonate
1 camt garam

B:
125 g mentega tawar *Ana guna buttercup
280 g gula castor

C:
2 biji telur (gred B)

D:
1 camt esen vanilla
1 camt cuka putih @cuka kurma
1 camb pewarna merah

E:
240ml buttermilk (Campurkan 1 cawan susu segar @ susu cair dengan 1 sdb cuka. Biarkan sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)
 CARA-CARA:
Ayak (A)-ketepikan
Pukul (B) sampai kembang & ringan.Masukkan (C) satu persatu dan pukul lagi
Masukkan (D)-pukul hingga sebati
Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
Masukkan adunan dalam acuan cupcake sebanyak 1/2 cup sahaja dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit.
Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese frosting.

CREAM CHEESE FROSTING 
Cream Cheese Frosting by AnnaQawina
(Utk Cupcakes, gunakan separuh dari resepi dibawah)

500 grm whipping cream-brand VIVO
250 grm cream Cheese-brand Phillidephea
60 grm gula icing
110 grm butter
2 titik lemon paste

Cara -cara :
Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga  pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
Boleh digunakan untuk menghias kek anda

2 comments:

  1. Red velvet cake memnag banyak variasi recipenya kan sue..memang harus dicuba kalau nak tambah ilmu..until dah satisfied dengan recipe yang bekenan barulah berhenti kot..hehe apap2pun oklah tu cantik juga kek sue ni..:)

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]