PAGES
▼
Thursday, May 31, 2012
Yang Lama Ku Inginkan & Cerita Ceriti ^_^
Monday, May 28, 2012
Besday Abang & Adik ^_^
Sunday, May 27, 2012
Kek Kecik Yang Kiut
Saturday, May 26, 2012
Spongebob La Pulak...
Friday, May 25, 2012
Black Forest Cake ~ Surprise Isteri Untuk Suami
Kena betul gabungannya, putih, merah dan coklat. Yang ni sebelum ditulis wordingnya. Gambar lepas siap deco (petang)
KEK BLACK FOREST
Resepi : E-na @ Lovely Kitchen
Resepi : E-na @ Lovely Kitchen
Sumber : Juwita Jamaluddin
RESEPI CHOCOLATE SPONGE CAKE
(Loyang Kek 18cm / 7 inci)
BAHAN A:
* 3 biji kuning telur
* 100 gram gula castor
* 120 gram tepung kek
* 50 ml minyak masak
* 1 sudu kecil esen vanila
* 1/2 sudu kecil baking powder
* 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
Cara-cara:
1. Campurkan semua Bahan A ke dalam mangkuk adunan.
2. Kacau rata menggunakan senduk kayu. Ketepikan.
BAHAN B:
* 30 gram serbuk koko Van Houtan
* 120 ml air panas.
Cara-cara:
1. Satukan bahan B.
2. Kacau sehingga serbuk koko hancur.
3. Masukkan Bahan B ke dalam mangkuk Bahan A dan kacau rata. Ketepikan.
BAHAN C:
* 3 biji putih telur
* 60 gram gula castor
* 1/4 sudu kecil cream of tar tar
* Loyang kek 18cm / 7inci
Cara-cara:
1. Sapu dasar dan keliling loyang dengan marjerin. Alas dasar loyang dengan cooking sheet. rasanya kalau nak buat next time, tak lenser mentega/butter pun ok sebab yang cheq sue buat tu, bila siap keknya jadi penyek sikit ke dalam
2. Panaskan oven dengan suhu 170 degree.
3. Dengan menggunakan mixer, pukul putih telur bersama cream of tar tar selama 2 minit.
4. Masukkan gula sedikit demi sedikit sehinggan gebu dan bertanduk. Adunan tidak tumpah walaupun diterbalikkan mangkuk pengadun.
5. Campurkan adunan kuning telur ke dalam adunan putih telur.
6. Kaup balik adunan supaya sekata. Jangan terlebih kacau.
7. Masukkan adunan ke dalam loyang.
8. Bakar dengan suhu 170 degree selama 50 minit atau sehingga kek masak.
9. Sejukkan di atas redai.
CARA MENGHIAS KEK BLACK FOREST
Bahan-bahan:
* Whipped Cream (200ml) ( ita guna 300 ml)
* 25 gram gula halus cheq sue guna gula aising
* Chocolate Syrup Hershey's x guna
* Jem blueberry ( ini ita tambah) filling blueberry
* Dark Pitted Cherry / apa2 jenis buah pun boleh je ni xde
* Buah cherry bertangkai secukupnya ni ceri biasa
* Chocolate parut
Cara-cara:
1. Bila kek sudah sejuk, potong kepada 3 lapis.
2. Pukul whipped cream bersama gula sehingga pekat, ringan dan gebu. (depends pd jenis whipped cream, mungkin ada yang tidak perlu tambah gula)
3. Sapukan chocolate syrup Hershey's di atas lapisan pertama. Ita sapukan blueberry jem yang dicairkan sedikit.
4. Kemudian sapu rata whipped cream di atas jem blueberry tadi.
5. Susun Dark Pitted Cherry. ita gunakan buah blueberry segar dan taburkan juga coklat chip.
6. Tutup dengan satu lapisan kek.
7. Kemudian ulang langkah 3 - 6 untuk lapisan kedua.
8. Selepas tutup dengan lapisan ketiga kek, sapu whipped cream di seluruh kek.
9. Tabur chocolate parut di tepi kek.Jika tiada gunakan coklat rice pun boleh.
10. Paipkan cream putar rosset bulat di atas kek dan letakkan cherry diatasnya.
11. Boleh tulis wording jika mahu atau hias ditengahnya.
1. Bila kek sudah sejuk, potong kepada 3 lapis.
2. Pukul whipped cream bersama gula sehingga pekat, ringan dan gebu. (depends pd jenis whipped cream, mungkin ada yang tidak perlu tambah gula)
3. Sapukan chocolate syrup Hershey's di atas lapisan pertama. Ita sapukan blueberry jem yang dicairkan sedikit.
4. Kemudian sapu rata whipped cream di atas jem blueberry tadi.
5. Susun Dark Pitted Cherry. ita gunakan buah blueberry segar dan taburkan juga coklat chip.
6. Tutup dengan satu lapisan kek.
7. Kemudian ulang langkah 3 - 6 untuk lapisan kedua.
8. Selepas tutup dengan lapisan ketiga kek, sapu whipped cream di seluruh kek.
9. Tabur chocolate parut di tepi kek.Jika tiada gunakan coklat rice pun boleh.
10. Paipkan cream putar rosset bulat di atas kek dan letakkan cherry diatasnya.
11. Boleh tulis wording jika mahu atau hias ditengahnya.
Wednesday, May 23, 2012
Penimbang Digital
Tuesday, May 22, 2012
Roti Labu via Doh Asas Kak Fida
ROTI DOH ASAS
Resepi : Kak Fida @ MyR
Bahan-bahan :
600 g tepung roti ( 5 cawan rata) 4 cwn tepung gandum + 3 cawan tepung roti
120 g gula halus (1/2 cawan rata)
1 sk rata garam
2 sb susu tepung (opt)
5 sk rata yis segera (contoh-Mauripan)
1 biji telur
250 ml air1 cawan
60 g mentega - lembut (2 sb penuh)
2 cawan puri labu
Cara-cara
Satukan semua bahan2 di dlm mixer dan putar hingga doh tk melekat pd mangkuk mixer.
Perap selama 45 min atau berganda saiznya.
Canai
doh bahagikan kepada beberapa bahagian dan bentukkan.Atau timbang 50g
setiap satu.Isi inti manis seperti kelapa manis,kaya,kcg merah dll.
Boleh juga dibubuh perasa pd doh seperti koko dan isi inti potongan
choc. atau kismis dll...dan susun doh dan jarakkan di atas dulang
pembakar.
Perap lagi selama 45 min atau berganda saiznya.
Bakar di dlm oven yg telah dipanaskan dulu pd suhu 180C selama 10-15 min.
Bila masak cheq sue sapu dengan majerin
Bila masak cheq sue sapu dengan majerin
Monday, May 21, 2012
Grill Beef Steak With Potato & Carrot Salad
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
4 keping daging Steak
4 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili atau sos tomato
1 sudu makan lada hitam ( di tumbuk halus)
2 ulas bawang putih ( boleh tambah jika suka )
Cara
* Satukan semua bahan dan lumur pada daging. Simpan dalam petisejuk. Peraplah semalaman sebelum daging dibakar.
** Semasa bakar jangan lupa renjiskan dengan sedikit minyak zaitun supaya tidak melekat kerana daging steak tidak banyak lemak.
SOS PERANG @ BROWN SAUCE @ SOS LADA HITAM
bahan:
1 labu bawang besar ( potong dadu)
1 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum ( ayak dulu takut macam-macam ada dalam tepung)
1 liter air ( lebih kurang dalam 1 jag kecil )
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap (untuk menggelapkan sikit warna sos )
1 sudu makan sos tomato atau sos chili
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk halus)
1/2 kiub perasa ayam atau daging lembu.
Sedikit garam
Cara membuatnya
1. Panaskan mentega dalam periuk kemudian tumis bawang besar hingga layu.
2. Tepung gandum di larutkan dalam air hingga rata kemudian masukkan dalam periuk tumisan tadi.
3. Masukkan semua bahan lain termasuk sos-sos. Kacau atas api hingga pekat. Boleh di angkat dan dihidangkan.
* jika anda biasa guna kaedah white sos iaitu masak tepung gandum dalam mentega dulu baru masuk bahan-bahan lain boleh juga. Tapi saya lebih suka buat begini je sebab lebih senang.
** Anda boleh juga tambah cendawan dalam tin yang sudah dipotong-potong jika anda mahu.
Selamat mencuba!!!
RESEPI MASHED POTATO
Resepi: wana@potret kasih
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
6-8 biji Kentang (dikopek kulit, di potong dan di rebus hingga empuk)
1 sudu besar butter
1/2 cawan susu cair
sedikit daun bawang (di potong2)
sedikit lada sulah dan garam
Cara membuatnnya
1. Satukan kentang rebus, butter, garam dan lada sulah kemudian lecek hingga hancur.
2. Masukkan susu cair. Kacau hingga rata. Kalau rasa- rasa terlalu pekat boleh ditambah sedikit lagi susu atau air masak.
3. Last sekali masukkan daun bawang yang telah dipotong-potang. Gaul rata dan bolehlah di hidangkan.
Sunday, May 20, 2012
Mini Cake via Muffin Coklat ~ Izah
MUFFIN COKLAT
Resepi : Izahdaut
Bahan-bahan :
1 cwn tepung
1/2 cwn serbuk koko
1/2 sk soda bikarbonat
1/2 sk baking powder
1/2 sk serbuk nescafe
1 sb susu tepung
1/2 cwn gula
1/2 cwn minyak
1/2 cwn air panas
2 sb susu pekat
1/2 sk essence vanilla
2 biji telur
1 sb oren sunkist
Cara-cara :
Ayakkan semua bahan kering ke dalam mangkuk besar. Masukkan gula.
Gaulkan sebati. Ketepikan.
Campurkan semua bahan basah ke dalam bekas kecuali air panas.
Tuang bahan basah ke dalam bahan kering. Gaul sebentar.
Kemudian tuang air panas.
Bakar pada suhu 180 C slama 25 minit.
Saturday, May 19, 2012
Puding Jagung
PUDING JAGUNG
Resepi : F&N @ MyR
Bahan-bahan
1 cawan tepung kastad
1 cawan jagung manis
3/4 cawan gula
3 cawan air
1 1/2 cawan susu cair
Cara-cara
Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.
Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api
yang sederhana hingga sebati.
Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan dan boleh lah
dihias dengan buah ceri dll.
Friday, May 18, 2012
RVC ~ Semerah Cintaku!
RED
VELVET CAKE
Source : joy of baking
Terjemahan : hanamemories.blogspot.com
Sumber : Teratakimpian
Bahan-bahan
Bahan Kek
Source : joy of baking
Terjemahan : hanamemories.blogspot.com
Sumber : Teratakimpian
Bahan-bahan
Bahan Kek
250g tepung
kek *
1/2 sk garam
*
15g @ 2 sudu
besar serbuk koko * (bahan * ayak)
113g @ 1/2
cawan butter
160g gula
kastor - resepi asal 300g
2 biji telur
gred A - hana gune 3 biji size M
1sk esen
vanila
240ml @ 1
cawan buttermilk - jika tiada ikut cara dibawah
2sm liquid
merah @ 4sm serbuk pewarna merah - hana buh 1sm jer - bleh ltk 2sm
1 sk cuka
1 sk soda
bikarbonat
Cream Cheese Frosting
227g cream
cheese
227
mascarpone - hana ganti cream cheese
115g @ 1
cawan gula kastor
360ml @
11/2cawan whipping cream
hana tambah
susu segar sedikit utk frosting yg agak lembut
Cara-cara
Cara
penyediaan buttermilk - Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan
sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat. Boleh gantikan cuka
dengan jus lemon atau cream of tartar dgn sukatan yang sama.
Panaskan
oven suhu 170darjah celcius. Sapu loyang dengan butter.
Dalam
mangkuk, satukan gula dan juga butter. Pukul hingga lembut lebih kurang
1-2minit.
Masukkan
telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.
Dalam cawan
buttermilk satukan dengan pewarna merah dan kacau sebati hingga pewarna tidak
berketul2.
Kurangkan
kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3
kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung)
Mangkuk
kecil, satukan soda bikarbonat dan juga cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 ke
dalam adunan kek dan kaup balikkan sebati.
Tuang ke
dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu
untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak.
Sejukkan di
atas redai kemudian belah 3 atau 4 bahagian.
Sementera
menunggu kek sejuk, sediakan cream cheese frosting. Satukan creamcheese dan
mascarpone cheese dan putar sehingga smooth. Masukkan pula gula dan juga esen
dan terus memukul hingga smooth lagi. Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut
suka.
Sejukkan di
dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda. :)))
Potong dan
hidangkan.
Thursday, May 17, 2012
Strawberry Popyseed Cupcakes
Bila dah ada dalam kelompok banyak2 gini macam lawa aje kan. Sesuai jugak untuk dibuat makan2 kala ada special moment. Eh eh eh...
Sekali tengok, memang rasa nak ngap punya! Macam memanggil-manggil aje suruh makan... Tak gitu? ^^
Bintik2 hitam tu adalah poppyseed yang cheq sue masukkan. Blue poppyseed sebenarnya. Dia sebenarnya xde la rasa apa, cuma bila makan tu cheq sue ada la rasa teksturnya lain sikit. Kalau kena orang makan tu agak messy...mesti dia kata ada semut dalam adunan. He he he... Pada korang yang xde idea nak buat juadah minum petang tu boleh la cuba cc ni. Wassalam...
STRAWBERRY POPPYSEED CUPCAKES
olahan resepi CUPCAKES VANILLA MUDAH
olahan resepi CUPCAKES VANILLA MUDAH
Resepi : Ibufarzana @ MyR
Bahan-bahan
1 cawan gula kastor
1/2 cawan mentega
2 biji telur
2 sudu teh esen vanilla
1 1/2 cawan tepung gandum
1 3/4 sudu teh serbuk penaik
1/2 cawan susu (segar atau uht)
2 sudu besar serbuk koko
(vochelle/houten/cap x)
cheq sue tambah 1 sk s'berry paste, 1 sk poppyseed
Cara-cara
Panaskan ketuhar pembakar api atas
bawah suhu 200'C
Kita mulakan dengan memukul gula dan
mentega sehingga kembang dengan cik whisk, mesin pun boleh.
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan
pukul sebati kemudian letakkan esen vanilla.
Tepung gandum dan serbuk penaik yang
diayak terlebih dahulu dimasukkan pula ke dalam adunan tadi. Gaulkan sebati,
kemudian masukkan susu, adunan agak likat.
Masukkan adunan ke dalam paper cups
yang diletak di dalam acuan, saya guna piping beg bagi cepatkan proses meletak
adunan, dan guna acuan tart untuk cepat siap membakar yang memakan masa 25
minit. Agak-agak dah cukup jumlah vanilla yang dihajati, masukkan pula serbuk
koko bagi mendapatkan adunan coklat.
Wednesday, May 16, 2012
Selamat Hari Guru Cheq Sue
Ini hasil tangan cheq sue. Dah lama teringin nak buat dan makan RVC, kena dengan special moment ni memang aduhhhhh lupa terus tang dietnya. :( ! Rupa2nya ramai yang menggemari kek ni. Kena pulak dengan tema merah pada pagi tadi... Wiwitt...
Dapat e-card dari Umi... TQ ya... *_*
Antara juadah yang dibuat. Ni side lauk pauk dan nasi... Semak samun di meja guru tu harap di abaikan ya!
Ini pulak bahagian pencuci mulut. Perghhh, pandai masak rupenye korang ni ye, saja xmo tunjuk skill... Tu tangan Cik Puan Zuraini yang tak samabr nak menjamu selera. Selalu makan awal, tetiba hari ni kena paksa makan waktu rehat sebab nak tunggu semua ada. Kesiannnnn sungguh sampai ada yang kelaparan.
Apapun, di tahun 2012 16 Mei akan pasti menjadi kenangan selamnyanya. Wassalam...
"SELAMAT HARI GURU"