CHOCOLATE BOTTOM BANANA SQUARES
Recipe : Tammy
Source : Jessie@Hearty Bakes
Sumber : Tun Telani
** i used loyang 9 ichh
Bahan-bahan :
1/2 cwn Butter -113g (lembutkan)
1 cwan gula - like jessie, i used 3/4 c cheq sue guna brown sugar
1 bj telur
1 sk vanilla
3 bj pisang- mashed - mine is quite large, lg gemuk dr pisang montel cheq sue guna 6 biji pisang kapas saiz biasa
1 1/2 c tepung gandum
1 sk baking powder
1 sk baking soda
1/2 sk garam
1/4 cwn sebuk koko - tun guna 1 sk choc emulco
1 cwn chocolate chips
Cara2:
pukul butter dan gula sampai light n fluffy.
masukkan telur, vanilla dan pisang yg dh lenyek, dan pukul lagi.
ayak tepung, baking powder dan baking soda, dan masukkan dlm adunan di atas, masukkan garam dan gaul rata.
bahagikan adunan kepada dua. masukkan cocoa powder (tun masukkan choc emulco) dlm separuh adunan dan gaul rata.
ratakan adunan coklat dlm loyang. tun taburkan juga coklat chip, lepas tu ratakan pula adunan yg lagis separuh atas adunan coklat td.
springkle coklat chip kat atas. bakar pd suhu 180 C, selama 30 minit atau hingga adunan x melekat bila di cucuk. HATI2 JGN OVERBAKE, nnti jd kering.
tunggu sejuk, baru potong petak2.
SEDAP SGT!! selamat mencuba ^^
tun x pernah dgr lagi pisang kapas. maybe tau makan je kot, xkenal nape pisang. hihi...
ReplyDeletemmg 2 thumps up kan resepi nih.. ^^ xpuas makan. dh campur coklat semua tu mesti lg sedap tu.. hihi
apalah yang difikir ye... tak apalah, janji jadi dan sedap!
ReplyDelete