Resepi : Kak Yatie@Yatiememories
Bahan A
* 6 biji kuning telur
* 2/3 cawan minyak Mazola
* 2/3 cawan santan pekat cheq sue guna susu segar (santan biasa)
* ½ sudu kecil garam
* 1 cawan gula pasir
* pewarna hijau dan perisa pandan cheq sue ganti dengan essen strawberry dan pewarna merah
* 1 1/2 cawan tepung gandum *diayak (2 cawan)
* 2 sudu kecil baking powder* diayak
Bahan B
* 6 biji putih telur
* 1/2 cawan gula pasir (2/3 cawan)
* 1 sudu kecil cream of tar tar
Cara-cara
Bahan (A) :
Masukkan kuning telur, garam dan gula. Kacau. (tak perlu kembang, sebati je dah cukup)
Masukkan pewarna hijau, minyak & santan dan kacau lagi.
Masukkan tepung (yg telah diayak bersama baking powder) gaul sebati dan ketepikan dahulu.
Bahan (B) :
Pukul putih telur sehingga menjadi berbuih.
Kemudian masukkan gula.Pukul lagi hingga kembang.
Masukkan cream of tar tar. Pukul lagi hingga betul2 kembang, jika diterbalikkan adunan tak jatuh.
Last sekali, masukkan bahan B ke dalam bahan A sedikit demi sedikit....guna spatula sahaja, cara kaedah kaup balik.
Tuang adunan ke dalam periuk lubang...tak perlu di lenser.
Setelah siap, hentakkan beberapa kali dan bakar selama 45-50 minit 175'C
Setelah masak, angkat kek dan terus terbalikkan di redai kek sehingga sejuk.
Setelah sejuk, bolehlah di potong dan hidangkan.
Chiffon kek ni sedap sebab gebusnya tu teramat sangat.. soft sangat kan. Kakak suka..:)
ReplyDeleteSlm kak sue...gebus btkl nmpk keknya..asz x pernah lg try..mesti sedap..:))
ReplyDeleteAssalamualaikum cheq sue...
ReplyDeleteSedapnya kalau dpt makan sepotong kek nie... Nampak sgt2 mengod tau
lawanyer warna....nampak pun sedap...
ReplyDeletenampak gebu betol kek ni! tak pernah mencipon lagi ni...
ReplyDeleteNampak sangat gebuss kek ni sue, nkaler yg menarik. Akk kalo g Ch mmg ingat kat sue, sbb dh tau sue dok kat situ heheh, tu la tak juga jumpa heheh, tak jumpa sue kat fb, kalo jumpa senang sikit hehe
ReplyDelete