1 ekor ikan merah
Ikan merah ni di filletkan ambil isinya sahaja. Buang kulit nya. Cuci bersih dan ketepikan.
Kita akan dapat 2 keping fillet ikan. Potong 2
cheq sue guna 1 ekor ikan talapia, dapat 2 keping
4 batang serai
2 helai daun pandan
Daun pisang
Aluminium foil
Bahan Rempah
5 tangkai cili kering ~ dikisar
4 ulas bawang merah ~ dikisar
2 ulas bawang putih ~ dikisar
1 inc halia ~ dikisar
1 inc kunyit ~ dikisar
1 batang serai ~ dikisar
1 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh jintan manis
1 kiub ikan
Garam secukup rasa
Campurkan semua bahan kisar dengan serbuk ketumbar, jintan manis, kiub ikan dan garam
Kemudian lumurkan pada filet ikan dan perap sebentar anggaran 20 - 30 minit
Panaskan oven ~ suhu mengril
Sediakan loyang dan lapik loyang dengan daun pisang
Balut ikan pada batang serai dan ikat kemas menggunakan daun pandan yang di siat halus.
Susun ikan atas daun pisang
Balut batang serai dengan aluminium foil supaya batang serai tidak hangus.
Bakar dalam oven selama 30 minit dengan pintu oven direnggangkan sedikit
Selepas 20 minit membakar sapukan sedikit minyak zaitun pada ikan dan teruskan membakar hingga ikan masak sempurna.
Bolehlah dihias kan dengan limau nipis dan di makan bersama nasi atau pineapple salad
Salam Cheq Sue...
ReplyDeleteMenarik dan beselera pada sesiapa melihatnya
Assalammualaikum cheq sue....
ReplyDeleteSalam p'kenalan d'hulurkn. Sya zura, br je jd follower cheq sue.
Mmg m'giurkn nengok menu ni...perut yg lapar b'tmbah lapar jd nye..
Mohon izin utk share resepi yg cheq sue ade ni..hrap2 d'izinkn...Tq.
Salam cheq sue..mmg nmpk sedap.terliur tengok ikan ni..
ReplyDeletealahai.. sodapnya nampak.
ReplyDelete