Wassalam...
Bahan-bahan :
250g cream cheese
200 ml yogurt (90ml plain yogurt + susu segar = 200ml)
2 sudu lemon juice tak masukkan
3 sudu tepung gandum
2 biji telor
90g gula
Blueberry jem
Base
200g biskut merrie (blend halus)
70g butter (dicairkan).
Cara-cara :
Untuk base, biskut dan butter disatukan
Tekan dan mampatkan biskut dalam loyang springform (dibalut dengan aluminum foil bahagian bawah) cheq sue guna acuan biasa, dibawahnya letak baking sheet)
Sejukkan dalam peti ais lebih kurang sejam (saya masuk dalam peti ais beku 15 minit)
Putar creamcheese dan gula hingga sebati, masukkan telor dan putar lagi.
Masukkan yogurt, lemon juice dan tepung, putar sebati
Masukkan 2 sudu blueberry jem, sebatikan dalam adunan.
Tuang adunan atas base biskut yang disejukkan tadi.
Bakar pada suhu 180C selama 45 minit secara water bath (letak air panas dalam dulang oven)
Sejukkan sebelum dikeluarkan dari loyang, sapukan blueberry jem dan hidangkan.
Teringin la pulak nak makan cheese kek ni.Nak buat la jugak che sue.
ReplyDeleteSedapnya Sue... kakak terliur. Kakak suka apa-apa kuih/makanan yg ada cheese (selalu lupa kolesterol - sedap punya pasal).
ReplyDeleteBlueberry yg duduk tertepek di atas tu menambah keinginan nak rasa.
dah lama teringin nak buat cheese cake...tapi xde peminat cheese cake kat sini...makan sorang2 le jawabnya
ReplyDeleteSalam kak sue! cheeeseeeeeee cake sedapppppp!! tp tak pernah buat yg bake punyer sume non bake :D budak2 mmg tk makan lerrr, mcm wani kita sorang2 yg makan nanti, suami kita suke tp skrg dia dah kurang mkn cheese, takde geng lerr nak ajak makan hihihi...mintak akaknyer sepotong :D
ReplyDeleteWallaaa...enak banget..harus dicuba ni...
ReplyDeletesalam kenal dari kami sekeluarga...
ReplyDeletewahh... tengok gambar pun dah terliur.... mesti sedap ni...
waduh2 bercheese cake hari ni. hehe..rupa x penting kan yg penting rasanya. :D takpe first trial, nnti next time dah boleh tambah kot butter utk biskut tu. (mybe biskut merrie kat sini(jepun) lembap so biskutnya elok terletak, nnti cheqsue tmbh sikit butter agak2 biskut tu melekat dan tak berderai ok kot). yogurt x cukup tetap jadikan! mmg terer! hehe..
ReplyDeletedr arituh nak makan cis kek tp tak buat2...huhu...kak che pass la sket kat saya..hihihi
ReplyDeleteblueberry cheese cake sedap.. kat pages simple homemade ita pun ramai juga yang tempah kek ni..
ReplyDelete