Assalamualaikum & salam sejahtera
Akhirnya...demam kek karamel sudah pun singgah di bumi CH. Kemain lama rasanya dok pendam perasaan, asik nengok aje kawan2 dok tayang, mana boleh tahan beb. Disabar sabar aje dalam hati sehinggalah petang semalam akhirnya terseru jugak untuk membuat kek karamel ni. Berpandukan helaian resepi yang diprint, memang terpampang di depan mata. Bismillahirrahmanirrahim....
Rasanya sebelum ni dah berapa kali khatam resepi tu sampai dah naik lunyai kertasnya. Tetapi ada jugak tersilap satu langkah semasa mengadun kek (bahan 1). Sepatutnya gula dimasukkan selepas telur kuning, minyak dan air dipukul tetapi cheq sue dah termasukkan gula awal2 dalam telur kuning. Aduhhhhhh mula la nak gelabah badak takot kek tu tak jadi. Tapi tetap jugak diteruskan. Kira tawakkal ajelah kalau jadi alhamdulillah kalau tak berapa nak jadi tu dapat satu pengajaran berguna. Ye dak? Begitulah kita hidup ni, belajar dari pengalaman, bukan dari cikgu aje!
Tengah2 dok bakar tu, tengok2 kek ni punya la gebu geban naiknya sampai menggelembung satu loyang. Aikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk...mula la dok pikir bukan2, kotnya dibuat tersengih macam apam kembang abes la punah harapanku. Siap tanya member lagi, sebab dia dah beberapa kali buat. Katanya idok le kembang sesangat. Tapi bila dah abes masa bakar, lega jugak hati ni sebab kek tu mulai turun sikit demi sikit. Nasib baik ko...
Personally...apa yang korang rasa bila nengok kek jadi camni? siyes wehhhhh bedebar giler...kot tak jadik
Bahagian atas caramel tu ada retak2 sikit, tapi just nice rasanya tak manis sgt..
Pada sesape yang belum terbuat2 lagi tu, jangan takut untuk mencuba. Follow aje langkah2 yang dinyatakan insyaAllah... cheq sue pun ni rasa nak buat lagi nak dapatkan hasil yang betul2 memuaskan... Yang ni tahap2 okeh aje... Cuba tau...jangan lupa. Wassalam...
KEK KARAMEL
Resepi Asal : Munirah Baharum (FB)
Sumber : Kak Ita @ Masam Manis
Gula Hangus
2 sudu besar gula pasir
Sediakan loyang 8 inc.
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras
2 sudu besar gula pasir
Sediakan loyang 8 inc.
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras
Bahan Karemel
1/2 tin susu cair
70g gula castor cheq sue guna 50 g
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur
Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
1/2 tin susu cair
70g gula castor cheq sue guna 50 g
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur
Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
Adunan Kek Bahan 1
70g gula kastor (50 g)
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak
Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.
70g gula kastor (50 g)
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak
Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.
Adunan Kek Bahan 2
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
Ketepikan.
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
Ketepikan.
Merinque
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor (50 g)
1 sudu teh krim of tar2
Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.
70g gula castor (50 g)
1 sudu teh krim of tar2
Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.
Cara-cara :
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
Letakkan pewarna yang anda sukai.
Kemudian tuangkan ke atas lapisan karemel tadi.
Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula 3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.yang ni bergantung kepada warna2 yang digunakan...cheq sue guna merah. hijau dan kuning
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu.
Lorekkan atas adunan dengan lidi.
Letakkan pewarna yang anda sukai.
Kemudian tuangkan ke atas lapisan karemel tadi.
Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula 3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.yang ni bergantung kepada warna2 yang digunakan...cheq sue guna merah. hijau dan kuning
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu.
Lorekkan atas adunan dengan lidi.
Panaskan oven terlebih dahulu. Ita panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven ita tukar pada suhu 160C
Gunakan api bawah sahaja.
Kaedah Steam Bath
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Gunakan api bawah sahaja.
Kaedah Steam Bath
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.
Jika menggunakan loyang yg berpatri. Jangan lupa untuk balut dasar loyang dengan kertas aluminium untuk mengelakkan air masuk dalam adunan kek.
Atau letakkan tapak pada loyang air panas untuk mengelakkan air masuk dalam loyang.
Nanti saya punya time pulak mo buat kek karamel warna-warni..harap2 menjadik.
ReplyDelete@rahel
ReplyDeleterahel x de masalah punya mesti jadi lah
Alahamdulillah dah jadi dgn jayanya kan,...pasni sah gian nak buat lg tau..percayalah..hehe
ReplyDeleteSalam Cheq Sue..waaa..cantik kek karamel nii..yana dh makin berkobar2 nak buat nii..dh ramai yg tayang..Nani..kita bila lg nak bt..hehee
ReplyDelete* nnt singgah umah yana amek award yee :=)
ReplyDeletecantikkk la kek karamel tu......
ReplyDelete@Anna Qawina
ReplyDeletebelum jaya lg ni anna... ada sikit lg pada kek yg silap aribulan...kena improve lagi
@Yana Shaiful
ReplyDeletetarik nafas dalam2 dulu...baca doa banyak2...khatam resepi 5 6 kali baru buleh cuba!!
** nanti cheq sue amik ye...dh tgk tadi xde kesempatan lagi
@Mas
ReplyDeletegabungan warna tu kot yang nampakkan kek ni naik seri mas...tapi kalau dapat yang lagi kalerpul mesti lagi cantik
terlior den.
ReplyDeleteaduiii...sue pun dah berjaya ye buat kek nih..kita tak tau la bila nak cuba...huhuhu....
ReplyDeletekita ada kasi award..kalau rajin angkut la dari rumah kita ye...:)
@nurpiska
ReplyDelete:) kena la buat tu...
@quinnie
ReplyDeletekek ni kalau satu adunan tak berapa banyak Q...buat pun xde la payah sgt cuma nak ada keyakinan la sikit. InsyaAllah jadinye kalau buat...
salam cheq sue..
ReplyDeletedulu ade wat jugak kek keremel nih..utk elak dr bahagian puding tuh retak or pecah..letak 1 sudu makan tepung jagung...insyALLAH mase nak terbalik tuh...takla retak sangat..sbb tepung tu akan membantu mengeraskan sedikit puding
cantikk la kejadian kek awakk
@chikadakbiru
ReplyDeletewslm CB... insyaallah lain kali buat cuba gunakan info ni pulak. memang rasa puding tu agak lembik...siap ada yang tercabut dari adunan kek...tapi overal sedap dan menjadi... :)
adoii... sedap nya! heheheh
ReplyDelete@Ijah EmoTemo
ReplyDeletememang sedap ijah kek ni...x rugi cuba
cantiknya kek karamel tu sue,akk tgk je dulu tunggu angin rajin betul2 baru boleh buat
ReplyDelete@EmbunRosaliza
ReplyDeletebetul tu kak...kena tunggu betul2 rajin baru blh buat. kalau buat dgn xde perasaan ni ditakdirkan x hadi memang geram kan..
tepukan gemuruh untuk CheqSu..cayalah!bak skit :)
ReplyDeleteuuuuwwwwaaaaa! takotnye nak buat kek ni....tapi teringin yg amat....
ReplyDeletecheqsue, kek pandai sungguh wat suspen..akak pun seb baik tadak sakit jantung..
ReplyDeletepasni bleh amek order la..
cantik kejadian kek ni
Assalamualaikum cheq sue...
ReplyDeletewah dah buat dah yer.. menjadi tu... cantik.. lega rasanya kan cheq sue.. berakhir sudah debaran.,.. hehehe
waahh cheq suee.. cantik cantik.. tahniah tahniah.. syabas syabas inspektor syahab... hehe..lawa kek nyer...leh jadi pengedar kek ni kat CH ek..
ReplyDeletebila la nak membuat nyer pulak ni
@IXORAROXI
ReplyDeletekepak kepung kepak kepung... eh, nak tepuk terkompang pulak... *_*
@nuwairani ismail
ReplyDeletenani, cheq sue nasihatkan jangan takut nak buat tau... untuk 1st time ni memang fun sgt buat...banyak perkara kita belajar
@lina_pg
ReplyDeleteagaknya kek ni memang gitu kot kak lina...saya punya la gelabah, dok pikir abes la kalau tak jadi. Mmmmm kalau tak buat kita tak tahu kan.. kelakar pun ada
bertuah bakal suami
ReplyDelete@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletealhamdulillah kak...nasib baik menjadi. Untuk 1st time ni kira puas hati jugak, tapi masih ada step yang perlu diperbaiki
@izahdaut
ReplyDeleteha ha ha izah ni... tetibe teringah sahrukkan... adoiiii...naseb baik menjadi jugak zah hasilnya tu...kalau tak mau demam seminggu
@IMANSHAH
ReplyDeletehe he he...
-_-
aduhhh biler ler leh dapat kerajinan cam cheq sue neh^^_ hihihi
ReplyDelete@LuN@_aiDi
ReplyDeletebila dah xleh tahan nengok orang lain buat...mesti tercabar jugak