Mmmmmm....kalau cerita pasal pisang goreng ni memang la hati dan perasaan ni tetap dan sentiasa tergoda dengan goreng pisang di tanah kelahiranku di Kelantan nun... bagi citarasa cheq sue, goreng pisang Kelantan memang terbaeeeekkkkkkkkkkk wokkkkk... Memang kerlasss lah.. tapi yang menjadi masalah tu, bila buat sendiri xde la pulak seghupe dengan yang dibeli tu. Walaupun begitu, alhamdulillah rasanya tetap sedap dan abes jugak dimakan.... (^_^)
Phewwwwwww........... sedap dan menyelerakan...
Masa belajar kat JB dulu...memang kompius. Nape orang kat sana makan goreng pisang dengan sambal kicap? Pastu pisangnya pulak macam keras2 je lagi.. tapi rupanya makan pesen gitu pun sedap. Pastu sekarang ni rasa macam sedap je pulak bila cicah sambal kicap ni. Tapi kali ni bukan cheq sue cicah dengan sambal kicap, tetapi dengan sos rojak! Hahhhhhhh............... eh, kita yang buat dia kan... He he he
PISANG NANGKA GORENG
Sumber : Sendirian Berhad
Bahan-bahan :
- pisang nangka (dalam 3-4 biji)
- tepung beras
- garam
- gula
- telur
- air kapur
- air secukupnya
- sedikit serbuk kunyit / pewarna kuning
** kuantiti tu agak2 la ye...
Cara-cara :
- campurkan hingga sebati semua bahan kecuali pisang (sehingga mendapat kepekatan dikehendaki, tak cair tak pekat)
- gaulkan pisang ke dalam adunan dan goreng sehingga masak
best jugak berbuka ngan pisang grg ni...nak2 pulak yg tgh panas2...fuhhh layan habisss...hihihi
ReplyDeletekak tau tak.. tun ni kan, xpenah nk kenal nama2 pisang nih. tau makan je.. kui kui.. tun x berapa pandai sgt mkn ngn sambal kicap nih.. tp kan, kawin ngan org johor,kene belajar jugak wat sambal kicap nih.
ReplyDelete@Liza
ReplyDeleteye la liza...sekali sekala tukar menu sedap jugak... dapat dengan teh o ke sirap sejuk ke aisshhh xde cukup la sepinggan tu
@tun_telani
ReplyDeletehaaaa...camana ni tun...kena belajar jugak tu makan sambal kicap...cheq sue dulu tak berapa suka jugak tapi alhamdulillah layannnnn aje
pisang goreng cicah sambal kicap memang best! makan tu rasa mcm tak puas...lagi pedas lagi nk cicah...tp kan, kalau kat sabah ni diorg makan cicah sambal merah mcm sambal keropok lekor tu..cuma rasanya tidaklah sesedap yg dijual di tmpt kite...selera masing2 la kot..
ReplyDeleteAssalamualaikum cheq sue..
ReplyDeleterajinnya.... siap ada sambal kicap lg... sedaaaap2!!
sue saya dulu pun masa belajar...kawan serumah bila beli goreng pisang mesti nak buat sambal cili ni dulu baru makan..hehehe...pelik je mula2...lepas tu kita pun terikut sama...dah lama tak makan cicah cam gini..memang sedap..:)
ReplyDeletedapat tgk je sue.. huuhu kat sini susah nak cari pisang buat goreng
ReplyDelete@nuwairani ismail
ReplyDeleteyup nani...semuanya bergantung pada selera. kalau cheq sue selain cecah sambal kicap ni, suka jugak cecah dengan sos kopok lekor... sedap!!!
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeleteHai kak diana.... bila rasa nak makan... barang2 pun ada, hantam sajalah... sambal kicap tu pulak...mana2 ada aje..
- pisang goreng ni kan kalo yg beli rangup je...tapi kalo goreng sendiri x rangup pon...huhu...nape ye?
ReplyDelete@quinnie
ReplyDeleteyang peliknya tu yang sedap upenye kan... sekarang kalau ada goreng pisang memang nak cicah sambal kicap tu...
@Juwita Jamaludin
ReplyDeletexpelah ita...nak buat camana ye... nanti balik sini bolehla ubat rindu tu
@AI
ReplyDeletentah la al... kdg2 ada jugak jadi camtu... kalau tya kat orang jual tu xdenye deme nak bagi sukatan yang betul... tu la ejas2 sendiri...insyaAllah ok la...
tanks informasi tentang nangka gorengnya
ReplyDelete