Assalamualaikum & salam sejahtera
Kali ni cheq sue nak kongsikan satu resepi yang tersangatlah mudah tetapi sedap. Haaaaaa itulah yang kita semua mahu kan? Buat ni dalam 10 minit aje dah siap. Resepi camni memang selalu jugak dibuat. Boleh juga jila ingin menggantikan udang dengan ayam atau sotong. Tapi kalau ingin menggunakan ayam, ianya haruslah digoreng hingga masak terlebih dahulu barulah dimasukkan ke dalam bahan tumisan.
Sebenarnya bila kena masak untuk seorang ni...korang pun tahu berapa kuantiti bahan2 yang cheq sue harus gunakan. Kadang2 kalau terbanyak sikit memang kekenyangan dan tak larat nak habiskan. Tambah2 lagi di bulan puasa ni... walaupun kali berbuka bersama 3 beradik serumah ni, tapi juadahnya masing2 mengikut selera yang diingini... cheq sue ni boleh tahan cerewet pasal makanan...agak2 choosy jugak...seab tu la selesa masak sendiri..
Menu ni pulak sesuai dimakan dengan nasi ataupun diratah gitu aje... kalau dapat udang yang segar memang sedaplah... So kengkawan jangan lupa cuba ni tau...
UDANG GORENG DAUN KARI
Sumber : Sendirian Berhad
Bahan-bahan :
- 10 ekor udang sederhana besar
- sebiji bawang besar * mayang
- 2 tangkai daun kari *
- 2 biji cili padi * ketuk nak pedas letak lebih ye
- sedikit halia *
- garam, kunyit secukupnya
Cara-cara :
- bersihkan udang, kopek kulitnya sedikit dan buang kotoran di bahagian belakang
- gaulkan dengan garam kunyit seketika
- tumiskan bahan * sehingga wangi & layu
- masukkan udang dan masak sehingga udang agak garing
- jika mahu sedikit kuah boleh masukkan air
Kali ni cheq sue nak kongsikan satu resepi yang tersangatlah mudah tetapi sedap. Haaaaaa itulah yang kita semua mahu kan? Buat ni dalam 10 minit aje dah siap. Resepi camni memang selalu jugak dibuat. Boleh juga jila ingin menggantikan udang dengan ayam atau sotong. Tapi kalau ingin menggunakan ayam, ianya haruslah digoreng hingga masak terlebih dahulu barulah dimasukkan ke dalam bahan tumisan.
Sebenarnya bila kena masak untuk seorang ni...korang pun tahu berapa kuantiti bahan2 yang cheq sue harus gunakan. Kadang2 kalau terbanyak sikit memang kekenyangan dan tak larat nak habiskan. Tambah2 lagi di bulan puasa ni... walaupun kali berbuka bersama 3 beradik serumah ni, tapi juadahnya masing2 mengikut selera yang diingini... cheq sue ni boleh tahan cerewet pasal makanan...agak2 choosy jugak...seab tu la selesa masak sendiri..
Menu ni pulak sesuai dimakan dengan nasi ataupun diratah gitu aje... kalau dapat udang yang segar memang sedaplah... So kengkawan jangan lupa cuba ni tau...
Siapa mampu menolak??
3 serangkai... udang goreng daun kari, tumis air sawi dan cendawan, punch pudina. Cukup lengkap dah iftar ke 4. Alhamdulillah...
Sumber : Sendirian Berhad
Bahan-bahan :
- 10 ekor udang sederhana besar
- sebiji bawang besar * mayang
- 2 tangkai daun kari *
- 2 biji cili padi * ketuk nak pedas letak lebih ye
- sedikit halia *
- garam, kunyit secukupnya
Cara-cara :
- bersihkan udang, kopek kulitnya sedikit dan buang kotoran di bahagian belakang
- gaulkan dengan garam kunyit seketika
- tumiskan bahan * sehingga wangi & layu
- masukkan udang dan masak sehingga udang agak garing
- jika mahu sedikit kuah boleh masukkan air
Salam Pagi Jumaat...salam Ramadhan tuk Cheq Sue...
ReplyDeleteHu hu...sedapnya udang beso...harum..semerbak bau kari...Wah! cedap...cedapnya...:)
salam ramadhan buat cheq sue
ReplyDeletemaaaaaaaaaaaaaaak aiiiiiiii
terliur pulak tgk udang tu..
Salam kak!! sedapppnyerrrrr udang goreng daun kari tuuu! kita tgh tunggu mak kita poskan brg dr mesia ada daun kari sekali hihihi... lama betullllll tak guna daun2 kari :D
ReplyDeletewooowww...meleleh....huhuhuu..
ReplyDeletetergugat tengok udang tu!hehee
- wahhhh sedap nyer cheq sue...anak2 mmg suke udang tu...
ReplyDelete@cik cek
ReplyDeletexde la besar mana pun udang tu kak cek... dalam besar ibu jari je... tapi puas hati la...
@anymz
ReplyDelete:) lauk camni memang sesangat la menggoda kak nim... membuka selera
@ijayuji
ReplyDeletealahai siannyer.... cheq sue ni alhamdulillah mudah nak dapat daun kari tu...
@Cik RoSs
ReplyDeleteeh eh eh...kuatkan iman ya ross
@AI
ReplyDeletejangan kata budak2...mak budak pun tentu suka...kan??
Salam Ramadhan Cheq Sue...tumpang lalu ye..hehehe
ReplyDeleteUdang tu mmg sungguh menggoda..yg penting sonang dan sodap...kan3
blh masuk list ni..tq Cheq Sue
@Liza
ReplyDeletetu yang kita nak liza...sedap + senang... :)
chqsueeeeeeeee.. sangat lah menggoda udang tu.. tak mapu menolak punya.. tapii en suami saya sah la kena pandang2 jeling2 je kalau menu gini.. hahaa..
ReplyDelete@izahdaut
ReplyDeletekenapa lak izah? ada pantang larang ke en sominye tuh?
oh, udengs! my feveret...
ReplyDeletebaru perasan, cheqsue dh tukar2 cat nampaknya! cantekkkk!
@nuwairani ismail
ReplyDeletelama2 kena tukar skali nani...baru sedap sikit nk tgk
sedapnye udang2.golek2 je..:)
ReplyDelete@KuNanGKuNanG
ReplyDeleteorang yang nengoknya...lepas makan baru tegolek2...