Bahan-bahan ( 8 biji )
200g tepung roti
50g tepung gandum
150g air
5g gula
5g garam
15g olive oil / minyak masak ~ guna minyak jagung
2.5g dry yeast
Cara-cara
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bread maker. On kan.. tunggu siap.
Keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. Bahagikan adunan kepada 8. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
Letakkan sedikit tepung di atas papan pencanai. Ambik satu adunan tadi. Canaikan biar jadi leper.. saiznya lebih kurang 13cm.
Bila nampak dah naik sikit. Boleh bakar dalam oven pada suhu 230 degree selama 4 minit
*** Kalau uli dengan tangan. Guna air suam atau 40C. Adunan ni lembik sket.. jangan tambah tepung. Bila dah siap uli.. penaikkan sehingga 2 kali ganda. Lepas tu bolehlah ikut cara no.2 dan seterusnya.
Salam kak sue! kita jakun ni kak hihihi... roti pita tak pernah makan pun, teringin nak makan jugak, masuk list :D sumbat apa2 dlm poket dia tu mmg best :-)
ReplyDeleteSenang je rupanya buat roti pita ni sue...umi selalu beli yang dah siap je..
ReplyDeletenak try buat jugak lah! dah lama tak makan roti pita...
ReplyDelete