Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Hari ini dah hari kedua persekolahan pertengahan penggal kedua setelah bercuti dua minggu, bersekali dengan cuti Hari Raya Aidilfitri. Banyak yang perlu dibuat. Kerja2 yang tertangguh pastinya menuntut perhatian yang lebih. Semangat jugak perlu dipupuk untuk meneruskan perjuangan yang tersisa bagi mebekalkan anak-anak pelajar dengan sebanyak mana ilmu untuk SPM nanti.
Ibarat biskut raya yg dh expired...begitulah lemaunya saya untuk mengupdate blog. Dari sari ke sari dok tatap n3 ni tak berjaya2 lagi menyiapkannya. Begitulah...rasanya bukan saya je yang berperasaan begini. Apapun kita layankan ajelah gambar biskut badam rangup. Yang sekali lg saya ambil dr dapur Che Mat. TQ...
BAHAN-BAHANNYA
:-)
150 g mentega
100 g gula aising
1 biji telur gred A (berat kurang lebih 60 g sebiji)
1/2 camca teh esen vanilla
100 g tepung gandum*
100 g tepung kastard*
75 g tepung jagung (cornstarch)*(*disatukan dan diayak)
50 g serbuk badam
50 g tepung gandum (extra)
UNTUK HIASAN:-)
1 kuning telur
Badam cincang secukupnya
150 g mentega
100 g gula aising
1 biji telur gred A (berat kurang lebih 60 g sebiji)
1/2 camca teh esen vanilla
100 g tepung gandum*
100 g tepung kastard*
75 g tepung jagung (cornstarch)*(*disatukan dan diayak)
50 g serbuk badam
50 g tepung gandum (extra)
UNTUK HIASAN:-)
1 kuning telur
Badam cincang secukupnya
CARA
MEMBUATNYA :-)
Pukul mentega dan gula
aising hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Terus memukul hingga
gebu.
Sementara itu gaul serbuk
badam bersama tepung yang telah diayak, kemudian masukkan tepung tadi sedikit
demi sedikit ke dalam adunan mentega, gunakan speed perlahan. Jika adunan
kelihatan terlalu lembik, masukkan sedikit lagi tepung (50 g, extra), hingga
adunan tidak melekit. (Biar kan sekejap adunan...)
Ambil 1/3 doh tadi dan
canai 1/2 cm tebal, terap dengan acuan kegemaran dan susun atas dulang
pembakar, sapu kuning telur dan tabur badam cincang, tekan sedikit supaya badam
melekat. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20
minit. Sejukkan atas jaringan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...
********** (^__^) **********
Terima kasih atas kesudian membaca entree ini hingga ke akhirnya.
~ Wassalam ~
La ingatkan cheq sue yg buat hdk juga merasa sekeping dua kerangupan biskut tu ;)
ReplyDeletesalam cheq sue..
ReplyDeletesedapnya biskut badam..