Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Minta maaf ya semua... sekarang ni payahnya nak dapat 1 n3 sehari, sebab bila dah berkepit dengan mesin jahit, dah mula projek menjahit memang susah la nak tinggal. Ketagihnya lain macam sikit selagi benda yang dijahit tu tak siap.... memang ralat la nak jauh dari mesin tu... Tapi saya cuba lah ya... upkan yang ada dalam draf ni.
Alhamdulillah agak sedap jugak. Telur pun tak berapa hanyir sangat sebab mungkin dah diserap oleh peti sejuk sebab dah lama kan... Apapun puas hatilah, kalau ada lagi telur itik lepas ni boleh cuba buat pulak...
GULAI KUNING TELUR ITIK DENGAN BELIMBING BULUH
Resepi : Cheq Sue
Bahan-bahan :
Telur itik – bersihkan kulitnya terlebih dahulu
Bawang merah + bawang putih + cili padi – tumbuk lumat
Belimbing buluh – belah 2
Santan + air (saya guna santan kotak)
Cara membuatnya :
Campurkan bahan tumbuk dengan santan
Masak di atas api perlahan. Bila dah mendidih masukkan belimbing buluh
Pecahkan telur di dalam mangkuk (satu persatu) dan masukkan ke dalam
santan
Perasakan dengan garam dan gula
Bila telur sudah masak, boleh tutup api
"Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau lapangkanlah dadaku, tenangkanlah fikiranku dan permudahkanlah segala urusanku.... Amin"
Akak kalau masak telur itik ni bila balik rumah pak mertua.. memang sedap layan masak kuning telur itik ni cheq sue :)
ReplyDeleteemmmmmmmmmm sodap bah ini
ReplyDeletewah...
ReplyDeletemenggamit memori tgk lauk cheq sue nii..zaman kanak2 riang dulu mak slalu msk telo itik gulai kuning gini..berebut2 nk amek yg kuning dulu ^__^
ReplyDelete