Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Waktu nak balik ke CH dari cuti sekolah tahun lepas, nampak ada kulat
sisir yang dah kering atas meja makan di rumah. Cepat2 mintak dengan mek. Kalau
yang kering nampak je sikit, tapi lepas jugak la dua kali makan. Kalau musim
kulat sisir memang akan ada yang dikeringkan sebab tak habis makan sekaligus. Dan
jika bernasib baik sayalah yang akan angkut menghabiskannya.
Bila dah bawak ke CH melepak pulak kulat tu kat meja rumah saya.
Hinggalah satu hari dok melilau cari benda nak masak, ternampak plastik kulat
sisir tu. Apa lagi... terus sajalah saya rendam dengan air. Sekejap saja dah
kembang dan boleh terus dimasak.
Saya cuba Google resepi di internet. Kalau sebelum ni faveret adalah
masak lemak putih ataupun tumis pedas dengan keledek, kadang2 campur dalam
telur goreng, kali ni saja nak cuba pelbagaikan. Jumpa di Dapur Tanpa Sempadan,
iaitu resepi tumis pedas, nampak cam sedap. Jadi saya cubalah, memang rasa
sedap dan memang laju je makan dengan nasi panas2. Korang kalau ada kulat sisir ni jangan lupa
cuba jugak tau. Kompom terbaekkk....
TUMIS PEDAS CENDAWAN KUKUR @ KULAT SISIR
Resepi : Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA
:-)
2 cawan cendawan terkukur @ kulat sisir yang kering, direndam hingga kembang
15 - 20 biji cili padi hijau, hiris halus
1 biji bawang besar, hiris
4 ulas bawang putih, diketuk
1 genggam ikan bilis kembong, dibersihkan dan direndam
1 inci belacan, dilarutkan dengan 1/4 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Secubit serbuk perasa
2 cawan cendawan terkukur @ kulat sisir yang kering, direndam hingga kembang
15 - 20 biji cili padi hijau, hiris halus
1 biji bawang besar, hiris
4 ulas bawang putih, diketuk
1 genggam ikan bilis kembong, dibersihkan dan direndam
1 inci belacan, dilarutkan dengan 1/4 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Secubit serbuk perasa
CARA
MEMBUATNYA :-)
Cendawan
dicuci kemudian perah hingga kering. Tumbuk sedikit tapi jangan sampai hancur,
hanya dimemar2kan sahaja (atau tumbuk2 manja....errrr....tau tumbuk2 manja tu
macam mana?..tumbuk selow2 leerrr....grrrrrr)...Ketepikan.
Panaskan
minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan cili padi hijau yang
dihiris hingga harum dan bawang layu. Masukkan ikan bilis kembong (toskan
airnya), kacau dan tambah bancuhan belacan. Kacau rata dan masak sekejap.
Masukkan
cendawan terkukur dan gaul rata. Tuang sedikit air dan masak hingga cendawan da
ikan bilis kembong lembut. Tambah garam secukup rasa, sedikit gula dan serbuk
perasa (jika suka). Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api.
Hidangkan panas bersama nasi dan ikan goreng.....boleh pengsannn!!!...
CATATAN
MAT GEBU :- Cili padi anda boleh ganti dengan cili hijau biasa
atau boleh gabungkan cilu padi dengan cili hijau. Banyak mana cili yang anda
guna bergantung pada tahap kepedasan, boleh dikurang atau dilebihkan. Kalau
masukkan sebatang serai dalam masakan ini pun boleh, ketuk2 sedikit dan
masukkan masa anda menumis bawang tadi.... Selamat mencuba..
"Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau lapangkanlah dadaku, tenangkanlah fikiranku dan permudahkanlah segala urusanku.... Amin"
menarik ni..wana tak penah makan lagi..
ReplyDeleteSedap tau Wana... nanti kalau ada boleh cheq sue poskan..
DeleteLama tak makan cendewan kukur ni cheq shue... eemmmm nampak sedap jugak tumis pedas ni ye :)
ReplyDeleteSedap Kak Yatie.... lain dari masakan biasa
Deletecendawan kubur.....hihihi
ReplyDeleteHaishhh... x_x
Deleteperkkkkh ni feveret nih kak... tp skrg dh ssh nk jumpa... bt msk lemak cili api pun ternagkat nih kak... sodap2
ReplyDeleteYe la Dana... sekarang ni memang payah nak jumpa kulat sisir tu, maklumlah pokok getah pun dah tak berapa nak ada
Deletetun xpernah mkn pulak kulat sisir nih.. nk gugel dulu rupa kering sblm masak mcm mana.
ReplyDeleteAlamakkkk... ruginya Tun tak pernah makan... mungkin dekat Terengganu payah nak jumpa kot
Delete