Monday, November 26, 2012

Blueberry Chocolate Cheesetart

 
 
Antara menu yang tertinggal di dalam draft. Ada banyak lagi rupanya projek terbengkalai yang tidak dapat disiapkan ekoran masalah internet yang sangat mendukacitakan. Memang sangat menyakitkan hati. Heeee, macam buat projek perumahan pulak ya. 
 
Bila tengok tat ni, memang dah lama sepatutnya diupload. Dah lama jugak buat tat ni kerana ada lebihan filling order tapi menggunakan resepi (shell) yang berbeza. Kalau selalu memang guna je resepi Haz-amon tu   tapi kali ni cheq sue cuba guna resepi daripada  Kak Yanie.

 
Tat ni sebenarnya ada sesuatu yang tak kena. Pada tekak cheq sue masam blueberry dengan shell coklat agak mengelirukan tapi masih boleh di makan. Kalau untuk jualan penyediaannya agak renyah daripada shell biasa kerana adunan agak lembik. Bila nak keluarkan dari acuan pun agak melekat. mmmmmm sebenarnya cheq sue gantikan serbuk badam dalam adunan tu dengan serbuk koko...mungkin sebab itulah yang buat ianya serba tak kena. He he he...  Konon2 nak bereksperimen tapi hasilnya kurang memuaskan.
 
Tapi kat sini cheq sue letakkan semua resepi tat tersebut supaya senang nak rujuk lain kali. Pada yang nak mencuba tu jangan takut-takut. Asal boleh di makan, tak apa. TQ pada yang berkongsi resepi. Wassalam...
 
 
CHEESE TART

Bahan-bahan (18 biji)
**Pastri**
70g butter
50g gula halus
1 biji kuning telur
110g tepung gandum
15g almond powder
beberapa titik esen vanila

**Filling**
100g yogurt - sejatkan biar jadi 50g
40g gula halus
1 biji telur(saiz m)
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil corn starch
50ml fresh cream

Cara-cara
Cara buat pastri. Masukkan butter ke dalam mangkuk. Kacau sampai lembut
atau jadi bentuk krim.
Tambahkan gula. Pukul sehingga putih
Masukkan telur kuning. Kacau sehinga sekata. Tambahkan pula esen vanila.Kacau lagi.
Campurkan tepung dengan almond powder . Kemudian ayakkan.
Kemudian masukkan tepung ke dalam no.3 tadi sedikit demi sedikit sambil dikacau.
Uli jadi bentuk bulat. Kemudian simpan dalam peti ais sekurang-kurangnya 2 jam sebelum digunakan.
Canaikan doh setebal 3-4mm. Terap dengan cutter diameternya 6cm. Simpan dalam peti ais sementara siap buat filling.
Cara buat filling Letakkan ke dalam mangkuk cream cheese, yogurt dan gula. Kacau biar sebati. Kemudian masukkan telur sedikit demi sedikit sambil dikacau.
Tambahkan fresh cream sedikit demi sedikit sambil dikacau.
Lepas tu, ayak pula tepung gandum dan corn starch ke dalam no.9 tadi. Kacau sehingga sebati.
Sapukan bekas muffin dengan butter dan taburkan sedikit tepung. Ambik pastri tadi. Masukkan ke dalam bekas muffin. Cucuk-cucukkan dengan garfu.
Isikan dengan cream cheese tadi. Bakar selama 30 minit dengan suhu 170 degree atau sehingga pastri nampak kuning/perang.

Stylish Thankyou

5 comments:

Mieza said...

Cheq sue jemput join contest MAGGI Good to Great Campaign kat sini
http://mothercooks.blogspot.com/2012/11/maggi-good-to-great-campaign.html

Tak pernah lg mieza buat cekelat tart shell..nampak sedap cheq sue..

JaSSNaNi said...

ni pun nampak sedap.. montok2 cheese tu..

Nooriah Abdullah said...

cantik tu cistat cheq su yg cekelat ni akak belum pernah buat lagi boleh try..

LuN@_aiDi said...

hamboiii cheqsue mengoda habes ler cistart tuh.
siap ngn chocolate lg kulit die tuh..hihi
pos cket.

mama sara nur said...

assalam
tart memang sedap, satu persatu sampai x sedardah habis he he
lain perisa coklat tp bagus jg cheqsue try sb agak menarik dan lain dari biasa