Tuesday, November 20, 2012

Kek Pisang Kak Besah

 

Dah selalu juga buat kek pisang dengan menggunakan resepi ni. Walaupun agak padat tapi masih gebu dan lembut. Kali ni cheq sue buat dua adunan terus dengan menambahkan choc rice ke dalamnya. Agak kurang berpuas hati dengan hasilnya tapi since kek ni boleh di makan, dan dah habis dah pun, Alhamdulillah. Projek ni pun dah lama, bulan lepas kalau tak silap. Tak menyempat nak update.

Cheq sue memang suka sangat buat kek pisang guna resepi Kak Besah ni sebab cara2nya sangat senang dan tak ambil masa lama. Cuma yalah bila ada silap situ-sini ada la tu kat mana-mana yang tergopoh-gapah. Kalau sesiapa yang ada stok pisang tu boleh la cuba resepi ni pulak. InsyaAllah takkan menyecewakan. TQ Kak Besah atas perkongsian ini. Wassalam

 
KEK PISANG KAK BESAH

Bahan-bahan ( seisi keluarga )
3 cawan tepung gandum (300g)
2 cawan pisang lecek/lenyek
1 1/4 cawan minyak masak (230g)
1 cawan gula pasir (200g)
4 biji telur
1 1/2 sudu besar(11/2 penutup botol soda tu) bicarbonate soda
secubit garam

Cara-cara
lenyek pisang masak dgn gelas plastik.(jgn di blend,nanti x nampak jalur2/urat2 pd kek = x cantik)
campurkan bicarbonate soda & lenyek lagi hingga pisang berbuih.(jika soda berketul,ayak dgn penapis teh trus kdlm pisang)
blend telur & gula (guna blender cili je) hingga berbuih & gula hancur .pastu masukkan minyak & blend dlm 5 saat.lepastu campurkan bahan yg diblend td dgn pisang,gaul dgn senduk akhir sekali campurkan tepung sambil digaul sebati.jgn di blend.guna senduk saja.
masukkan kedalam acuan yg telah disapu minyak @ majerin, serta telah dipanaskan terlebih dulu. bakar lh dlm suhu 180'c selama lebihkurang 40 mnt.
yg dlm gambar ni,saya potong semasa masih suam,so x nmpak coraknya.jika dibiar betul2 sejuk @ beberapa jam,kek akn bertambah gelap dgn jalur2 pisang yg ketara....


Stylish Thankyou

5 comments:

JaSSNaNi said...

ni lah kek yang belum saya penah wat.. tapi sangat suka makan.. :) kek pisang... hmmmm.. bila nak try wat ni.. dah merata2 blog dok tayang kek pisang ni..

atie @ ejay said...

CIK sue! nampak moiiiiist sangat kek pisang ni

mala said...

resepi kak besah mmg sempoi!

tun_telani said...

tun sgt2 suka kek pisang.. resepi ni nmpk sgt senang.. nnti nk cari pisang lah.

FatihaNur said...

salam..

br je last week wat kek pisang ni bila byk sgt lebihan pisang berangan...

tapi masuk sini rasa cam nak wat lagi plak...huhu