KEK PISANG
KAK BESAH
Resepi : kakbesah@myresipi.com
Bahan-bahan ( seisi keluarga )
3 cawan tepung gandum (300g)
2 cawan pisang lecek/lenyek
1 1/4 cawan minyak masak (230g)
1 cawan gula pasir (200g)
4 biji telur
1 1/2 sudu besar(11/2 penutup botol
soda tu) bicarbonate soda
secubit garam
Cara-cara
lenyek pisang masak dgn gelas
plastik.(jgn di blend,nanti x nampak jalur2/urat2 pd kek = x cantik)
campurkan bicarbonate soda &
lenyek lagi hingga pisang berbuih.(jika soda berketul,ayak dgn penapis teh trus
kdlm pisang)
blend telur & gula (guna blender
cili je) hingga berbuih & gula hancur .pastu masukkan minyak & blend
dlm 5 saat.lepastu campurkan bahan yg diblend td dgn pisang,gaul dgn senduk
akhir sekali campurkan tepung sambil digaul sebati.jgn di blend.guna senduk
saja.
masukkan kedalam acuan yg telah
disapu minyak @ majerin, serta telah dipanaskan terlebih dulu. bakar lh dlm suhu
180'c selama lebihkurang 40 mnt.
yg dlm gambar ni,saya potong semasa
masih suam,so x nmpak coraknya.jika dibiar betul2 sejuk @ beberapa jam,kek akn
bertambah gelap dgn jalur2 pisang yg ketara....
ni lah kek yang belum saya penah wat.. tapi sangat suka makan.. :) kek pisang... hmmmm.. bila nak try wat ni.. dah merata2 blog dok tayang kek pisang ni..
ReplyDeleteCIK sue! nampak moiiiiist sangat kek pisang ni
ReplyDeleteresepi kak besah mmg sempoi!
ReplyDeletetun sgt2 suka kek pisang.. resepi ni nmpk sgt senang.. nnti nk cari pisang lah.
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletebr je last week wat kek pisang ni bila byk sgt lebihan pisang berangan...
tapi masuk sini rasa cam nak wat lagi plak...huhu