Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Sakitnya seluruh badan. Balik dari PD semalam sesat punyalah lama. Sampai ke Sungai Buluh, masuk entah jalan mana-mana. Pusing tempat yang sama sebelum lepas ke tol Lebuhraya Utara Selatan. Bahu ni pun mula mencucuk-cucuk balik. Agaknya terlalu lama drive. Nak kena berubat pulak lepas ni. Hari ni sebenarnya ada sekolah ganti tapi saya tak pergi, masih dalam cuti. Rasanya tak larat nak mendaki untuk merentas desa. Maaf la ya kawan-kawan....
Jadi saya nak kongsi satu kek yang di buat minggu lepas. Agak tak menjadi tapi masih boleh dan sedap di makan. Kebetulan memang dah lama cari kek kurma sebab kurma yang bulan puasa aritu masih ada lagi. Bila tengok Kak Ratna buat terus saya godek satu adunan.
Gambar pun tak ada setting, sebab lupa. Masa ni nak bawa makan rumah kawan, kira halal lah ya duduk dalam polisterin. Kalau tengok kek tu, nampak bahagian yang tak menjadi dan berongga. Agaknya sebab saya blend je semua baru di campur dengan bahan cecair, macam nak buat blended cake. Apapun tak kisah sebab semuanya dah habis.
TQ tuan punya resepi dan Kak Ratna atas perkongsian...
Sakitnya seluruh badan. Balik dari PD semalam sesat punyalah lama. Sampai ke Sungai Buluh, masuk entah jalan mana-mana. Pusing tempat yang sama sebelum lepas ke tol Lebuhraya Utara Selatan. Bahu ni pun mula mencucuk-cucuk balik. Agaknya terlalu lama drive. Nak kena berubat pulak lepas ni. Hari ni sebenarnya ada sekolah ganti tapi saya tak pergi, masih dalam cuti. Rasanya tak larat nak mendaki untuk merentas desa. Maaf la ya kawan-kawan....
Jadi saya nak kongsi satu kek yang di buat minggu lepas. Agak tak menjadi tapi masih boleh dan sedap di makan. Kebetulan memang dah lama cari kek kurma sebab kurma yang bulan puasa aritu masih ada lagi. Bila tengok Kak Ratna buat terus saya godek satu adunan.
Gambar pun tak ada setting, sebab lupa. Masa ni nak bawa makan rumah kawan, kira halal lah ya duduk dalam polisterin. Kalau tengok kek tu, nampak bahagian yang tak menjadi dan berongga. Agaknya sebab saya blend je semua baru di campur dengan bahan cecair, macam nak buat blended cake. Apapun tak kisah sebab semuanya dah habis.
TQ tuan punya resepi dan Kak Ratna atas perkongsian...
KEK KURMA MOIST TANPA TELUR
Resepi : Aludra
(Myresepi)
Sumber : MaDiHaA aka Ratna
Sumber : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
3/4 cawan
susu kotak/UHT
3/4 cawan
gula halus gunakan 1/2 cawan ++ gula perang
1/2 cawan
minyak sayuran/masak
1 cawan
tepung gandum
18 biji kurma
yg lembut (kalau kurma keras, boleh rendam dgn susu semalaman)
1 sudu teh
baking soda (soda bikarbonat) ayak
bersama2 tepong gandum
1 sudu teh
esen vanilla
Cara-cara
Buang biji
kurma dan kisar kurma hingga halus dengan sedikit air. (MaDiHaA kisar terus dengan susu & minyak sayuran)
Masukkan kurma dalam bekas mixing.
Masukkan
bahan cair tadi, minyak, gula dan susu. Biarkan gaul hingga
sebati. Masukkan tepung, baking soda dan esen vanilla. Cashew nut tu ditumbuk
halus dan campurkan. Kalau tak suka tak payah, tapi cashew ni bagi kek rasa
lemak2 gitu.
Bakar kek
dalam 35 minit pada suhu 180C. Kalau kek tak melekat kat lidi, dah masak la tu.
Selamat Mencuba.
Teruja pulak akak nak mencubanya sebab tak guna telur tu ;)
ReplyDeletesalam cheq sue..
ReplyDeletenampak menarik juga kek ni..boleh la try buat nanti bila ada masa dan cukup bahan..