Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Ayam goreng ke Noorsha? Hah... sape nak jawab nih?
Tak kisah la ayam goreng ke... Noorsha ke... yang pentingnya semua dah habis. Menu basi la katakan. Dah lama terperuk dalam draf baru terhegeh-hegeh nak upload.
Lepas tengok Izah buat, saya pun buat la jugak kebetulan memang ada ayam yang tengah defrost. Tak banyak, dalam 7 ketul kecik-kecik aje. Boleh makan dua kali, sampa bawa bekal ke sekolah lagi.
Tapi, agak punya agak bahan-bahannya tu, sampai termasin kau, gamaknya teragak sampai lebih. Apapun, menu yang sedap dan sesuai dicuba untuk satu kelainan. Saya copy semula resepi di bawah..
Sedikit tepung beras - mas tambah
Sedikit sos tiram manggi - mas tambah
Ayam goreng ke Noorsha? Hah... sape nak jawab nih?
Tak kisah la ayam goreng ke... Noorsha ke... yang pentingnya semua dah habis. Menu basi la katakan. Dah lama terperuk dalam draf baru terhegeh-hegeh nak upload.
Lepas tengok Izah buat, saya pun buat la jugak kebetulan memang ada ayam yang tengah defrost. Tak banyak, dalam 7 ketul kecik-kecik aje. Boleh makan dua kali, sampa bawa bekal ke sekolah lagi.
Tapi, agak punya agak bahan-bahannya tu, sampai termasin kau, gamaknya teragak sampai lebih. Apapun, menu yang sedap dan sesuai dicuba untuk satu kelainan. Saya copy semula resepi di bawah..
AYAM GORENG
Resepi : Noorsha
Bahan :
*Sukatan bahan hendaklah disesuaikan dgn banyak
ayam. Agak2 la..
Ayam
Kunyit hidup - ditumbuk
Halia - ditumbuk
Bawang putih - ditumbuk
Cili
Putih telur
Tepung jagung - agak2 bahan2 melekat kat
ayam
Secukup rasa - mas tambah
Sedikit minyak masak - mas tambah
Sedikit serbuk kari - mas tambah saya ganti dengan rempah tandoori
Sedikit serbuk lada putih aji shio - mas
tambah
Cara :
Gaul sebati ayam dengan semua bahan2.
Perap sejam, klu semalaman lagi best.
Goreng dengan minyak banyak dengan api
sederhana hingga ayam masak.
cheqsue dah sampai ni..nak tumpang makan sekali..hiihih
ReplyDeleteSedapnya cheq sue... Kegemaran Nabil ayam goreng ni .. ;)
ReplyDeleteCsue klu dpt diratah panas2 sedapnya...
ReplyDeletenengok pun dah tau sedap... msti bau harum semerbak ngn rempah2
ReplyDeletesedapnyaaaa kalaau makan panas2 mmg terangkat ni cheqsu..
ReplyDelete