Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Antara kek pilihan tahun 2013. Saya tertanya-tanya di mana sedapnya kek ini? Bagaimana rasanya? Susah ke nak membuatnya? Jadi di penghujung Disember lalu saya cubalah membuatnya. Kebetulan pula horlick masih ada. Kalau tak guna karang rosak pulak.
Pada saya kek ni boleh diibaratkan adik beradik tiri dengan kek lapis. Walaupun tak dibakar / kukus lapisan demi lapisan, tetapi kandungan bahannya lebih kurang sama sahaja. Keduanya menggunakan horlick, serikaya dan susu pekat. Tapi susu pekat dengan seri kaya tu saya tak masukkan sebab tak ada stok, saya ganti dengan susu low fatt.
Daripada resepi, saya membuatnya separuh, bermaksud hanya 1/4 dari adunan asal. Yalah, nak buat banyak2 payah pulak nak habiskan. Kalau sape yang dah pernah buat kek ni mesti dah tahu betapa lembut teksturnya. Saya sendiri pun agak terkejut bila makan, tak sangka keknya sangat lembut dan gebu. Memula tu saya bajet kek ni agak padat.
Nah, lihat sajalah tekstur dalamannya. Sebiji macam lumut yang lembap di batu. Boleh nampak basah-basah gitu. Untuk 1/4 adunan yang saya buat ni saya gunakan acuan princess kek yang paling besar. Selepas lenser dengan marjerin, saya taburkan pula dengan tepung gandum. Bila dah masak, saya sejukkan dulu dalam acuan dan dah agak sejuk baru saya keluarkan. Alhamdulillah ianya tidak melekat dan keluar dengan cantik
Resepi : KakDJ
Sumber : KakYatie
Bahan-bahan (
loyang 7 " x 7 ")
1 cawan
tepung gandum (diayak)
1 cawan
horlicks
1/2 cawan
gula halus
250 gm
mentega
4 biji telur
A
pewarna hijau
secukupnya
1 sk esen
vanilla
Cara-cara :
Sediakan pengukus.
Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
Pukul mentega
bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
Masukkan
telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan
lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
Masukkan susu
dan serikaya. Ratakan.
Masukkan
tepung sedikit demi sedikit diselang selikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
Masukkan
pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
Tuangkan adunan
ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
Kukuskan
selama 2 jam 30 minit. (tambah air panas jika hampir kering) saya kukus 1 jam 45 minit (3 kali tambah air)
Rajinnya cikgu Shue ni... akak dah lama ada dlm list tapi tak terbuat jugak huhuhu ;)
ReplyDeleteLama dah tgk kek ni...tp x dtng seru lg nak mmbuatnya....nmpk moist le...sbb kukus gaknya ya...
ReplyDeleteAssallamualaikum cheq sue..
ReplyDeleteNadz pun dh lama dok simpan keinginan nk buat kek in tp x trbuat2 lagi. Tgk org lain siap brbisnes jual kek ni lg.. Bila laa angin Rajin nk dtg..
salam..
ReplyDeletelawanyer kek hijau..sejuk mata memandang, sedap tekak menelan
kaler shantek... pernah gak buat kek ni. sedap n moist
ReplyDeletetgk resepi mcm senang je... udahla lama tingin nk bt kek nih... cuti2 best jgk try bt nih
ReplyDelete