Wednesday, March 19, 2014

Apam Salju

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Salah satu resepi apam yang sangat senang untuk dibuat. Yang saya buat ni masih menggunakan resepi yang sama. Tujuannya tak lain untuk menghabiskan nasi yang berumur seminggu di dalam peti sejuk. Nak buang memang sayang, apatah lagi jika nasi itu masih elok. Jadi godek-godeklah sekejap, perap 2 3 jam dah sedia untuk dikukus.

Saya hanya menggunakan gula pasir untuk membuat apam ni. Memang takyah nak cerita lebih-lebih kerana rasanya memang sedap dan mantap bila digandingkan dengan kelapa yang digaulkan dengan sedikit garam.


Lihat sahajalah hasilnya yang gebu dan naik sempurna. Walaupun hanya diperap dua jam lebih, Alhamdulillah apamnya naik dengan elok. Saya risau jugak kot-kot apam ni terbantat. TQ pada Kak Yatie yang berkongsikan resepi. Saya copy semula di bawah ni.



APAM SALJU
Resepi : Kak Yatie

Bahan-bahannya.
2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 cwn brown sugar
3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam
Saya tambah sedikit esen ros

Cara-cara
Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
Perap selama 3 jam.
Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.
 

3 comments:

  1. memang nampak cantik dan gebu apam ni..

    ReplyDelete
  2. sedap kan apam salju ni cheq sue.. anak2 yana suka sgt..lembut & gebuss jee

    ReplyDelete
  3. apasal sya buat x jadi..slluny klo sya buat jg bantat n keras...

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]