Monday, October 1, 2018

Muffin Jagung

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Lately ni pantang jumpa resepi muffin, pantas je tangan nak SC, sampai penuh dalam folder. Maklumlah, sebab senang dan kompom menjadi, tu yang nak buat sokmo benda muffin ni. Walaupun kita nak makan hanya seketul dua sahaja, tapi semangat nak buat tu tetap ada atas nama nak mencuba. Macam kes muffin jagung ni, saya buat di kampung tapi tak sempat nak rasa seketul pun, entah apa yang disibuk bizikan pun saya tak tahu.


Masa bakar bau muffin ni harum betul. Selalu buat muffin pisang or CC tapi muffin yang guna jagung ni agak baru bagi saya. Bahagian atasnya agak garing walaupun saya hias dengan sekeping chocolate coin sebab macam togel aje nak bakar camtu.
Kemenjadian muffin ni tinggi, gebu gebas dan lembut aje. Korang memang kena cuba ni tau. Mudah dan cepat, kos pun tak mahal. Kalau nak buat projek masak masak dengan anak anak pun sesuai sangat ni.





TQ sistur. Dari blog ke IG kita follow dia tetap terpesona dengan hasil resepi yang dikongsikan. Tq ya!!


RESEPI MUFFIN JAGUNG
Sumber : Intai Dapur IG

Bhn2 A :
2 cwn tpg gandum

1 s/t baking powder
1 s/t soda bikarbonat
1 s/ t garam
- semua bhn di atas diayak.


Bhn2 B :

1 cwn jagung krim dalam tin
1 cwn minyak masak
1 cwn gula pasir
1 biji telur - dipukul sedikit
Pewarna kuning
Esen jagung 

- panaskan oven 180 C.
- campurkan bhn2 B ke dlm bhn2 A.
- gaul rata menggunakan spatula, jgn digaul terlalu lama..
- masukkan ke dlm paper cup dan bakar selama 20- 25 minit atau sehingga masak.
- sejukkan dan sedia dihidang.



 "Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau lapangkanlah dadaku, tenangkanlah fikiranku dan permudahkanlah segala urusanku.... Amin"

No comments:

Post a Comment

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]