Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Apa la nak jadi dengan saya ni... Sejak balik dari PD memang rasa down sikit nak berblog. Nak kata malas ada la jugak. Semangat dah hilang agaknya dengan kesibukan di sekolah melayan budak2 yang tersangatlah banyak karenah. Tuhan sajalah yang tahu apa yang saya rasakan saat ini. Tapi tak apa, sikit2 rawat perasaan sendiri. *_*
Apa la nak jadi dengan saya ni... Sejak balik dari PD memang rasa down sikit nak berblog. Nak kata malas ada la jugak. Semangat dah hilang agaknya dengan kesibukan di sekolah melayan budak2 yang tersangatlah banyak karenah. Tuhan sajalah yang tahu apa yang saya rasakan saat ini. Tapi tak apa, sikit2 rawat perasaan sendiri. *_*
Resepi bibimbap ni merupakan juadah yang terhasil selepas membuat gochujang. Maklumlah mood pun ala-ala Winter Sonata. Nak membuatnya pun senang. Kalau tengok dalam cerita Korea, seronok je bila nampak mereka gaulkan campuran bibimbap tu, penuh semangat dan nampak sedap. Kita pun boleh je buat, kalaupun tak menyerupai masakan sebenar, ada rasa sikit2 tu kira ok lah. Jadi saya cuba la buat bibimbap Melayu berpandukan resepi yang dikongsikan di internet.
Nampak tak tu? Dengan set mangkuk dan chopstick ala-ala Korea. Kuat sungguh la berangan, kan! Beli di DIY je. Bibimbap tu apa? Laaaa, lebih kurang macam nasi campur je. Lebur semua bahan-bahan dan gaul rata. Guna pepper paste dan tambah bahan sesuka hati, jadi je. Cuma bagi saya, bibimbap yang terhasil ni agak pedas kerana gochujang tu agak pedas sikit.
Cuma satu ajelah, masa buat ni saya tak terfikir nak campur gochujang tu dengan bahan-bahan lain. Jadi agak pekat sikitlah bila nak gaulkan semua. Tak apa, kali pertama mesti ada silap di mana-mana. Buat yang nak mencuba saya copy resepinya di bawah ni.
RESEPI BIBIMBAP
Sumber : Myilgi
Olahan : Cheq Sue
Bahan- bahan
Perap
1/4 cup
daging/ ayam saya guna daging ayam
1/2 ts kicap
1/2 ts gula
1/2 ts lada
hitam
1/2 ts
minyak bijan
Sos
2 tbs gochujang
1/2 ts gula
1/2 ts
minyak bijan
1/2 ts cuka
sedikit biji
bijan
1 1/2 cup
nasi putih
1 biji telur
saya buat dadar dan potong memanjang
1/4 cup
kobis atau salad
1/4 cup taughe
Saya
tambah capsicum dan kangkung celur
Cara- cara
1. Daging dipotong dadu. Kemudian gaulkan dengan bahan perap. Biarkan.
2. Masak telur atas kuali leper. Angkat dan potong panjang2.
3. Potong timun, lobak merah, cendawan, kobis, rumpai laut
4. Letak minyak sedikit dan masak timun, lobak merah, cendawan, dan taughe sekejap + secubit garam
5. Cincang kimchi dan masak sekejap.
6. Masak bahan perap tadi sehingga masak.
7. Untuk menyediakan sos, campurkan kesemua bahan2 sos.
Cara- cara
1. Daging dipotong dadu. Kemudian gaulkan dengan bahan perap. Biarkan.
2. Masak telur atas kuali leper. Angkat dan potong panjang2.
3. Potong timun, lobak merah, cendawan, kobis, rumpai laut
4. Letak minyak sedikit dan masak timun, lobak merah, cendawan, dan taughe sekejap + secubit garam
5. Cincang kimchi dan masak sekejap.
6. Masak bahan perap tadi sehingga masak.
7. Untuk menyediakan sos, campurkan kesemua bahan2 sos.
********** (^__^) **********
Terima kasih atas kesudian membaca entree ini hingga ke akhirnya.
~ Wassalam ~
anak mala yg no.2 ni tekak korea. muka pun mmg dah ala-ala korea. :-)
ReplyDeletewah dah ada resepi korea kat sini best gak ni boleh try cheqsu kan
ReplyDeleteNampak sedap betul tayangan nya tu Cheq Sue.. boleh akak cuba ni :D
ReplyDeletewow meriahnya bibimbap
ReplyDelete